ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Συνελήφθη ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα

Qatar Gate: Συνελήφθη ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα
AP Photo/Jean-Francois Badias

Στην σύλληψη του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα προχώρησαν την Παρασκευή (10/2) οι Αρχές, σχετικά με την υπόθεση Qatar Gate, όπως μεταδίδει η La Repubblica.

Ένας εκπρόσωπος του Βέλγου εισαγγελέα επιβεβαίωσε τη σύλληψη, ενώ ενημέρωσε ότι το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε διάφορους χώρους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, έγινε έρευνα σε ένα χρηματοκιβώτιο του Ταραμπέλα σε μια τράπεζα στη Λιέγη, καθώς και σε πολλά γραφεία στην πόλη Anthisnes της Βαλλονίας, όπου ο Ταραμπέλα είναι ακόμα δήμαρχος.

Ο δικηγόρος του Ταραμπέλα, Μαξίμ Τόλερ είπε στο Politico ότι ο πελάτης του δεν είχε εμφανιστεί ακόμη ενώπιον του ανακριτή.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε στις 2 Φεβρουαρίου την άρση ασυλίας για τους ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλακαι Αντρέα Κοτσολίνο, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση του Qatar Gate,ανοίγοντας το δρόμο στους Βέλγους ανακριτές.

Ο εισαγγελέας δεν ανέφερε ποιες κατηγορίες μπορεί να αντιμετωπίσει ο Ταραμπέλα ή εάν εκκρεμεί οποιαδήποτε αστυνομική ενέργεια κατά του Κοτσολίνο.

Η Ντελφιν Κολραντ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε ποτέ τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες. Το Κοινοβούλιο συνεργάζεται πάντα πλήρως με τις αρχές».

Σύμφωνα με εκθέσεις του κοινοβουλίου, οι παραβιάσεις του βελγικού νόμου από τους Ταραμπέλα και Κοτσολίνο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τόσο ο Ταραμπέλα όσο και ο Κοτσολίνο αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αφέθηκε ελεύθερος ένας από τους τέσσερις αρχικά κρατούμενους της υπόθεσης, ο Νικολό Ταλαμάνκα, γενικός γραμματέας του No Peace Without Justice, μιας από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνδέονται με το σκάνδαλο διαφθοράς.

Τρεις άλλοι ύποπτοι, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή. Τον Ιανουάριο, ο Παντσέρι έκλεισε μια συμφωνία για συνεργασία με τους ανακριτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ