ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία – Ερντογάν: Στους 21.000 οι νεκροί - Οι σεισμοί 3 φορές ισχυρότεροι από το 1999

Σεισμός Τουρκία – Ερντογάν: Στους 21.000 οι νεκροί - Οι σεισμοί 3 φορές ισχυρότεροι από το 1999
Όπως είπε ο Ερντογάν, οι δύο σεισμοί της Δευτέρας -ένας 7,8 Ρίχτερ και ένας 7,5 Ρίχτερ- ήταν τρεις φορές πιο ισχυροί από τη δόνηση στο Μαρμαρά το 1999, όταν και σκοτώθηκαν περίπου 17.000 άνθρωποι (Turkish Presidency via AP )

Αυξάνεται ο δραματικός απολογισμός από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έχουν χάσει τη ζωή τους 21.043 άνθρωποι.

Όπως είπε ο ίδιος, οι δύο σεισμοί της Δευτέρας -ένας 7,8 Ρίχτερ και ένας 7,5 Ρίχτερ- ήταν τρεις φορές πιο ισχυροί από τη δόνηση στο Μαρμαρά το 1999, όταν και σκοτώθηκαν περίπου 17.000 άνθρωποι.

Ο συνολικός απολογισμός σε Τουρκία και σε Συρία ξεπερνά πλέον τους 24.500.

Ο Ερντογάν δέχεται σφοδρές επικρίσεις και την οργή των Τούρκων πολιτών, οι οποίοι του καταλογίζουν καθυστερημένη αντίδραση.

Ο ίδιος, επισκεπτόμενος τις σεισμόπληκτες περιοχές, παραδέχτηκε ότι υπήρχαν «κενά», λέγοντας πως η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στους φονικούς σεισμούς, δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο ήθελε η κυβέρνηση.

«Τόσα πολλά κτήρια υπέστησαν ζημιές που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιταχύνουμε τις επεμβάσεις μας όσο γρήγορα θέλαμε», τόνισε. Ωστόσο, τα «έριξε» και στην κακή μοίρα, σημειώνοντας: «Τέτοια πράγματα συνέβαιναν πάντα. Είναι μέρος του σχεδίου του πεπρωμένου».

Στην πρώτη του αντίδραση, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τον φονικό σεισμό «την καταστροφή του αιώνα».

Η Τουρκία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα και έχει κώδικες σεισμικής δόμησης που χρονολογούνται περισσότερα από 80 χρόνια πριν.

Αλλά ο διπλός σεισμός της περασμένης Δευτέρας ήταν πολύ πιο ισχυρός από οτιδήποτε έχει δει από το 1939.

Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές -αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Μεταξύ των πρώτων ενεργειών της κυβέρνησης ως απάντηση στον σεισμό ήταν ο προσωρινός αποκλεισμός του Twitter, το οποίο χρησιμοποιούνταν στην Τουρκία για να βοηθήσει τους διασώστες να εντοπίσουν τους επιζώντες.

Η κυβέρνηση είπε ότι χρησιμοποιήθηκε για τη διάδοση παραπληροφόρησης και η αστυνομία συνέλαβε έναν πολιτικό επιστήμονα επειδή δημοσίευσε κριτική για την αντίδραση έκτακτης ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ