ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αμφιβολίες ότι η σύλληψη στην Ουκρανία συνδέεται με επιθέσεις στο Euro 2016

Γαλλία: Αμφιβολίες ότι η σύλληψη στην Ουκρανία συνδέεται με επιθέσεις στο Euro 2016
Σύλληψη του Γάλλου υπηκόου από τις Ουκρανικές Αρχές Reuters/Ukraine's State Security Service

Oι γαλλικές αρχές εκθέτουν αμφιβολίες σχετικά με το σενάριο ότι είναι πιθανότερο ο νεαρός που είχε συλληφθεί στην Ουκρανία συνδέεται με την τρομοκρατία.

Ενόψει του Euro 2016 οι αρχές της Ουκρανίας είχαν συλλάβει έναν Γάλλο υπήκοο, στις 21 Μαΐου με τις κατηγορίες ότι πιθανόν να σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα του και ότι συνδέεται με εξτρεμιστικές ιδεολογίες και δράσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ουκρανική πλευρά, ο 25χρονος σχεδίαζε επιθέσεις σε τουλάχιστον 15 διαφορετικούς στόχους ενόψει του EURO 2016.

Όταν συνελήφθη από συνοριοφύλακες στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας, είχε στο αυτοκίνητό του μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και καλάσνικοφ τα οποία επιχείρησε, όπως αναφέρουν, να περάσει λαθραία στη Γαλλία.

640x640 5

Πηγή: Reuters/Ukraine's State Security Service

γαλλικές αρχές, ωστόσο, εκθέτουν τις αμφιβολίες τους σε αυτό το σενάριο αναφέρουν ότι είναι πιθανότερο ο νεαρός να εμπλέκεται σε υπόθεση παράνομης διακίνησης όπλων, παρά να συνδέεται με την τρομοκρατία.

Το Παρίσι έχει ζητήσει από χτες τη συνεργασία του Κιέβου, ωστόσο δεν έχει λάβει κάποια απάντηση ακόμα.

«Ο νεαρός άνδρας δεν είναι γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και οι δικαστικές αρχές προς το παρόν κλίνουν προς το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια υπόθεση παράνομης διακίνησης όπλων» επισημαίνει ο Γάλλος εισαγγελέας Τομά Πιζόν.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της Ουκρανίας, Βάσιλ Χρίτσακ ανακοίνωσε χθες ότι ο 25χρονος είχε έλθει σε επαφή με ένοπλες οργανώσεις στην Ουκρανία και κατά τη διάρκεια της κράτησης του εξέφρασε τις απόψεις του κατά της μαζικής μετανάστευσης, της εξάπλωσης του Ισλάμ και της παγκοσμιοποίησης.

Για αυτούς του λόγους, θεωρεί η ουκρανική πλευρά, σχεδίαζε να διαπράξει επιθέσεις εναντίον εβραϊκών και μουσουλμανικών χώρων λατρείας, καθώς επίσης και κυβερνητικών κτιρίων, κατά τη διάρκεια του Euro 2016.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι αμφιβάλλουν όμως ότι κίνητρό του ήταν η τρομοκρατία, λόγος για τον οποίο η υπόθεση μεταβιβάστηκε στο γραφείο του Πιζόν και τις υπηρεσίες καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος και όχι στην εθνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία θα ζητήσει την έκδοση του άνδρα, ο Πιζόν είπε: «Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

Υπάρχουν στοιχεία για διασυνδέσεις με την ακροδεξιά;

Οι γείτονες του στο χωριό Ναντ Λε Πετί στην ανατολική Γαλλία, περιέγραψαν τον ύποπτο ως έναν σκληρά εργαζόμενο, ευγενικό νεαρό που δεν ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός.

«Νιώσαμε συγκλονισμένοι. Ήταν πάντα ευγενικός, πολύ ευγενικός, ένα παιδί που πάντα κατάφερνε να τα βγάζει πέρα μόνο του. Δεν μιλούσε ποτέ για πολιτική. Δεν νομίζω ότι θα έκανε κάτι τέτοιο», δήλωσε η Κατρίν Λανκέτ, γειτόνισσα του 25χρονου.

Σε μια έφοδο που πραγματοποίησαν οι αρχές στην οικία του συλληφθέντα, βρήκαν ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτοσχέδια εκρηκτικά καθώς και ένα μπλουζάκι με το λογότυπο της ακροδεξιάς οργάνωσης Renouveau français.

Ωστόσο, δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι πρόκειται για έναν επικίνδυνο τρομοκράτη, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για τα λεγόμενα της ουκρανικής πλευράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ