ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Σαράντα οκτώ συλλήψεις για λεηλασίες στις πληγείσες περιοχές

Σεισμός Τουρκία: Σαράντα οκτώ συλλήψεις για λεηλασίες στις πληγείσες περιοχές
Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών AP Photo/Mustafa Karali

Σε τουλάχιστον 48 αριθμούνται οι συλλήψεις όσων πιάστηκαν να λεηλατούν ό,τι είχε απομείνει από τις περιουσίες σε οκτώ επαρχίες πληγείσες από τον σεισμό στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ειδικότερα, οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών για τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που άφησε πίσω του περισσότερους από 25.000 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Σαράντα δύο μεταξύ των υπόπτων αυτών συνελήφθησαν μόνο στην επαρχία Χατάι, νότια της Τουρκίας, και βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικά χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, όπως και κοσμήματα και τραπεζικές κάρτες.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (11/2) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι εισαγγελείς μπορούν στο εξής να κρατούν άτομα που κατηγορούνται για λεηλασίες για επτά ημέρες αντί για τέσσερις.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Ερντογαν για το πλιάτσικο

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα το Σάββατο (11/2) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ