ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Άκαρπες οι έρευνες της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση της 24χρονης

Σεισμός στην Τουρκία: Άκαρπες οι έρευνες της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση της 24χρονης
Η ΕΜΑΚ ολοκλήρωσε τις έρευνες και αποχωρεί από το σημείο και πλέον συνεχίζει το ειδικό τμήμα διασωστών της τουρκικής αστυνομίας Ministere de l'Intérieur / Securité Civile / AP

Άκαρπες απέβησαν οι έρευνες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση νεαρής αθλήτριας που φέρεται να έστειλε sms μέσα από τα χαλάσματα πολυώροφου κτηρίου στην Αντιόχεια της Τουρκίας.

Η αποστολή παρέμεινε για περισσότερες από 14 ώρες στο σημείο έπειτα μάλιστα και από παράκληση συγγενών της αγνοούμενης. Δυστυχώς, όμως, στα συντρίμμια δεν βρέθηκε ίχνος ζωής από την 24χρονη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ΕΜΑΚ ολοκλήρωσε τις έρευνες και αποχωρεί από το σημείο και πλέον συνεχίζει το ειδικό τμήμα διασωστών της τουρκικής αστυνομίας.

Οι προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ για την ανεύρεση της νεαρής αθλήτριας του βόλευ συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, καθώς ο αδερφός της κοπέλας είχε ζητήσει απο την ελληνική ομάδα να επιμείνει.

Στην ελληνική αποστολή επιχειρούσαν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος και 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και τουρκικά ΜΜΕ, η 24χρονη γυναίκα έστειλε sms από το κινητό της, δίνοντας σημεία ζωής έπειτα από 5 ημέρες, όπου ήταν αγνοούμενη μέσα στην 6όροφη οικοδομή στην Αντιόχεια.

Φίλοι και συγγενείς έσπευσαν στο σημείο όπου παρακολουθούσαν με τεράστια αγωνία τις εξελίξεις με τους Έλληνες διασώστες να δίνουν μάχη και με το χρόνο.

Αρχικά έγινε επιθεώρηση του σημείου από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, στη συνέχεια η ΕΜΑΚ χρησιμοποίησε ειδική κάμερα που «τρυπώνει» κυριολεκτικά μέσα από τα χαλάσματα προκειμένου να μπορέσει να δώσει εικόνα στους διασώστες.

Τα πρώτα χειροκροτήματα και ο ενθουσιασμός

Οι πρώτες φωνές και χειροκροτήματα που ακούστηκαν από το σημείο όπου επιχειρούσε η ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια, καταγράφηκαν και από την ΕΡΤ που βρισκόταν σε σημείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες διασώστες απέκτησαν ακουστική επαφή με την 24χρονη κοπέλα.

Πιθανότατα εκεί βρίσκεται και ένα αγόρι που κατάφερε να κάνει μία κλήση στο κινητό του πατέρα του, χωρίς όμως να μιλήσει. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ενδέχεται να βρίσκονται εκεί και άλλα εγκλωβισμένα άτομα.

Η 24χρονη κοπέλα έστειλε μήνυμα στην Πολιτική Προστασία στην Τουρκία λέγοντας ότι βρίσκεται στο κενό κάτω από τη σκάλα του διαμερίσματος της πολυκατοικίας που έχει γίνει συντρίμμια.

Οι αποστολές έκαναν κάθετη διείσδυση σε δύο διαφορετικά σημεία χρησιμοποιώντας τα γεώφωνα και τα διασωστικά σκυλιά.

Τους έκανε σήμα χτυπώντας τρεις φορές

Οι διασώστες ξεκίνησαν να σκάβουν τούνελ για να μπορέσουν να εντοπίσουν τους επιζώντες. Αφού βρήκαν το σημείο όπου είχε πιθανότατα εγκλωβιστεί, της είπαν να χτυπήσει ένα σίδερο αν τους ακούει, κάτι το οποίο και έκανε. Η βολεϊμπολίστρια έμενε στον 3ο όροφο του κτηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ