ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Στις 33.179 οι νεκροί από τα φονικά Ρίχτερ

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Στις 33.179 οι νεκροί από τα φονικά Ρίχτερ
Οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ προβλέπουν ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί» μέσα στα επόμενα 24ωρα AP Photo

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σήμερα σε 33.179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ, νεκρή ανασύρθηκε από τα ερείπια η διεθνής Τουρκάλα αθλήτρια Νιλάι Αϊντογκάν.

Η άτυχη 30χρονη κοπέλα ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία μετά από 6 ημέρες στα συντρίμμια. Ήταν διεθνής παίκτρια του μπάσκετ με την εθνική ομάδα της χώρας της στο 3x3.

Το μεσημέρι της Κυριακής (12/2), έπειτα από προσπάθειες των σωστικών συνεργείων έγινε γνωστό ότι η σορός της Αϊντογκάν εντοπίστηκε στα ερείπια μαζί με την επίσης νεκρή γιαγιά της. Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσαν πολλά Μέσα και δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας. Η Αϊντογκάν είχε καταπλακωθεί από κτήριο στην πόλη Μαλάτεια.

Ζωντανοί πατέρας και κόρη

Σε μια ευχάριστη εξέλιξη, ένας πατέρας και η κόρη του, ένα νήπιο και ένα δεκάχρονο κορίτσι συγκαταλέγονται στους επιζώντες που ανασύρθηκαν σήμερα από τα χαλάσματα των σπιτιών που κατέρρευσαν στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας.

Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό από τα συντρίμμια έναν 35χρονο άνδρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 33.000 και εκτιμήσεις του ΟΗΕ κάνουν λόγο τουλάχιστον για διπλασιασμό του αριθμού μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Ο πατέρας και η κόρη του, ένα νήπιο και ένα δεκάχρονο κορίτσι συγκαταλέγονται στους επιζώντες που ανασύρθηκαν σήμερα από τα χαλάσματα των σπιτιών που κατέρρευσαν στη νότια Τουρκία.

Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.

«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε 'βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία'», πρόσθεσε.

Το Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα, δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».

Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.

«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον σεισμό αυτό το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο σεισμός αυτός είναι μια από τις πιο φονικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί αυτό τον αιώνα, με τον απολογισμό των νεκρών να ξεπερνά αυτόν του σεισμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 31.000 άνθρωποι.

Παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανά από τα χαλάσματα

Ο σεισμός της Δευτέρας ισοπέδωσε τεράστιες εκτάσεις πόλεων σε τμήματα της Τουρκίας και της Συρίας σκοτώνοντας πάνω από 33.000 ανθρώπους.

Καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης εισέρχονται στην έκτη ημέρα τους, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να προσεγγίσουν οι διασώστες θύματα παγιδευμένα στα χαλάσματα, ωστόσο τα συνεργεία εξακολουθούν να βρίσκουν επιζώντες.

Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δήμο της Κωνσταντινούπολης δείχνει διασώστες στην Χατάι να ανασύρουν ζωντανή μια δεκάχρονη μέσα από μια τρύπα στο πάτωμα ενός κατεστραμμένου κτιρίου προτού την μεταφέρουν με φορείο.

Το κορίτσι, ονόματι Κουντί, ήταν θαμμένο επί 147 ώρες, σύμφωνα με τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης στην Χατάι οι διασώστες ανέσυραν από τα συντρίμμια ενός κτηρίου που κατέρρευσε ένα μικρό παιδί. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Υγείας δείχνει το παιδί να είναι ξαπλωμένο σε ένα φορείο με εμφανείς μώλωπες και καλυμμένο με σκόνη καθώς οι διασώστες το απομακρύνουν με ασφάλεια.

Στην κεντρική Χατάι, ένας άνδρας και η πεντάχρονη κόρη του, η Εμίρα, επίσης ανασύρθηκαν ζωντανοί από ένα κατεστραμμένο κτηριο.

Βίντεο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την επαρχία Κοτζάελι δείχνει διασώστες να μιλάνε στην Εμίρα και στον πατέρα της, ενώ βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι.

«Γεια σου ομορφούλα, είμαστε εδώ για να σε βγάλουμε έξω», ακούγεται να της λέει ένας από τους διασώστες.

Περίπου 180 χιλιόμετρα βορείως της Χατάι, στην πόλη Καχραμάνμαράς, ο 27χρονος Μοχάμεντ Χαμπίμπ απήγγελε το Κοράνι στους διασώστες κατά τη διάρκεια της δεκάωρης επιχείρισης απεγκλωβισμού του.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τον Χαμπίμπ με υψωμένη τη γροθιά στον αέρα να φωνάζει «Ο Θεός είναι Ύψιστος» και τους διασώστες να ζητωκραυγάζουν τη στιγμή που ανασύρεται από τα χαλάσματα με τη βοήθεια σκαπτικών μηχανημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ