ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος - Εκλογές: Επίσημα νέος πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Κύπρος - Εκλογές: Επίσημα νέος πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, συγκεντρώνοντας το ποσοστό του 51,90% έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη AP Photo/Petros Karadjias

Έκλεισαν και επίσημα οι κάλπες του δεύτερου γύρου για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, με τον ανεξάρτητο υποψήφιο και πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, συγκεντρώνοντας το ποσοστό του 51,90% έναντι του 48,10% που συγκέντρωσε ο ανθυποψήφιός του, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών ψήφισε το 72,3%, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών. Με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το 51,91% με 204.633 ψήφους ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης το 48,09% με 189.592.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 22:00 στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία. Το τελικό ποσοστό προσέλευσης διαμορφώθηκε στο 72.45%.

Οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης αναμετρήθηκαν στον Β΄ γύρο των Προεδρικών Εκλογών, έχοντας λάβει ποσοστά της τάξης του 29.59% και 32.04% αντίστοιχα την περασμένη Κυριακή.

Οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνεχάρη τον ανθυποψήφιό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Προηγήθηκαν, εξάλλου, και τα συγχαρητήρια του επιτελείου του Μαυρογιάννη στον Χριστοδουλίδη. Ειδικότερα, συγχαρητήρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη έδωσε ο Εκπρόσωπος του Επιτελείου του Ανδρέα Μαυρογιάννη, Λεόντιος Φιλοθέου, μιλώντας στην εκλογική εκπομπή του Alpha. Σημείωσε, όμως, πως το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κύριο Μαυρογιάννη σε κάποιο βαθμό, αφού οι δημοσκοπήσεις πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, τον έδειχναν στα σενάρια β' γύρου να έχει διαφορά 30 μονάδων από τον κ. Χριστοδουλίδη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προχώρησε σε επίσημη δήλωση μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα: «Απόψε τελειώνει ένα μακρύ ταξίδι όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους και να μοιραστώ το όραμα μου. Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και το μεγάλο κόμμα του ΑΚΕΛ. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε τον στόχο μας Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη νίκη του. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης και ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι η επανένωση του τόπου και η χρηστή διοίκηση», ανέφερε αναγνωρίζοντας την εκλογική νίκη του αντιπάλου του.

Η επικοινωνία με Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κύριο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Συγχαρητήρια και από Αναστασιάδη, Νεοφύτου, Μαυρογιάννη

Τα συγχαρητήρια του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του ανθυποψήφιού του Ανδρέα Μαυρογιάννη δέχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κ. Χριστοδουλίδη, ήδη επικοινώνησαν μαζί του ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να τον συγχαρούν για την νίκη του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το βιογραφικό του νέου προέδρου

Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ