ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης για τη δημόσια υγεία

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Μαδρίτης για τη δημόσια υγεία
AP Photo/Paul White

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί πλημμύρισαν τους δρόμους της Μαδρίτης την Κυριακή (12/2) σε μια διαδήλωση ενάντια στον τρόπο διαχείρισης των υπηρεσιών υγείας από την περιφερειακή κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Associated Press, περισσότεροι από 250.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ισπανίας διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως: «Το δικαίωμα στην υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Υπερασπιστείτε τις υπηρεσίες υγείας».

Οι ενώσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας ηγήθηκαν της διαδήλωσης, η οποία υποστηρίχθηκε από αριστερά κόμματα, συνδικάτα και απλούς πολίτες που ανησυχούν για την διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας από τη συντηρητική κυβέρνηση της περιοχής της Μαδρίτης.

Σημειώνεται ότι, πλήθος κόσμου διαδηλώνει ενάντια στην περιφερειακή κυβέρνηση για την υποβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, τους τελευταίους μήνες, συγκροτώντας ένα κίνημα το οποίο φαίνεται να μαζικοποιείται ολοένα και περισσότερο.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει γίνει στόχος κριτικής τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού, για τις ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι υγειονομικοί ισχυρίζονται ότι ο προϋπολογισμός που διατίθεται από τη διοίκηση της Ντίαζ Αγιούζο είναι ο λιγότερος από οποιαδήποτε άλλη ισπανική περιφέρεια, παρόλο που έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι για κάθε 2 ευρώ που δαπανάται για την υγειονομική περίθαλψη στη Μαδρίτη, 1 καταλήγει στον ιδιωτικό τομέα.

Η συνθήκη αυτή προκαλεί μεγάλες αναμονές στους ασθενείς, καθώς και μεγάλη εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού, που δεν επαρκεί για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.

Επισημαίνεται πως, η Ισπανία έχει ένα υβριδικό σύστημα υγείας, με τον δημόσιο τομέα να θεωρείται βασικός πυλώνας του κράτους έναντι του ιδιωτικού. Ωστόσο, η διοίκηση της υγειονομικής περίθαλψης πραγματοποιείται από τα περιφερειακά κέντρα της Ισπανίας, γεγονός που δημιουργεί ανακολουθίες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα υγείας της εκάστοτε περιφέρειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ