ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία-Συρία - «Ακούσαμε μια κραυγή»: Το αβέβαιο μέλλον των παιδιών που έμειναν ορφανά

Σεισμός Τουρκία-Συρία - «Ακούσαμε μια κραυγή»: Το αβέβαιο μέλλον των παιδιών που έμειναν ορφανά
Η ορφανή Aya, που γεννήθηκε μέσα στα συντίμμια, λαμβάνει θεραπεία σε νοσοκομείο παίδων στην πόλη Αφρίν (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Ένα μωρό ξεκίνησε τη ζωή του περικυκλωμένο από χάος και καταστροφή αυτή την εβδομάδα. Η Aya όπως ονομάστηκε – που σημαίνει «θαύμα» στα αραβικά – γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, και ήταν ακόμα κολλημένη στο άψυχο σώμα της μητέρας της από τον ομφάλιο λώρο όταν την βρήκαν οι διασώστες.

Η ιστορία της φαίνεται σίγουρα θαυματουργή, καθώς επέζησε για περισσότερες από 10 ώρες κάτω από τα συντρίμμια της πενταώροφης πολυκατοικίας της οικογένειάς της στη βόρεια Συρία, η οποία ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2).

«Ακούσαμε μια κραυγή ενώ σκάβαμε», είπε ο ξάδερφος του μωρού, Khalil al-Suwadi στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) την Τρίτη. «Καθαρίσαμε τη σκόνη και βρήκαμε το μωρό με τον ομφάλιο λώρο (άθικτο), έτσι το κόψαμε και ο ξάδερφός μου την πήγε στο νοσοκομείο».

Δυστυχώς, η μητέρα του μωρού δεν επέζησε και πιστεύεται ότι πέθανε λίγες ώρες μετά τον τοκετό. Μάλιστα, το νεογέννητο πιστεύεται ότι είναι ο μοναδικός επιζών από την άμεση οικογένειά της, είπε ο ξάδερφός της στο πρακτορείο ειδήσεων.

Η ορφανή Aya – η οποία φέρεται να ονοματίστηκε από τους γιατρούς – λαμβάνει τώρα θεραπεία σε νοσοκομείο παίδων στην κοντινή πόλη Αφρίν, όπου ο παιδίατρος Χάνι Μααρούφ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η κατάστασή της είναι σταθερή αλλά έφτασε με μώλωπες, τραύματα και υποθερμία.

Τα πλάνα από την απίστευτη διάσωσή της έγιναν γρήγορα viral στο διαδίκτυο και τράβηξαν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο ρώτησαν πώς θα μπορούσαν να την υιοθετήσουν. Ωστόσο, έχει επιβεβαιωθεί ότι ο θείος της Aya, θα την παραλάβει μόλις πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι το σπίτι του καταστράφηκε από τον σεισμό, ανέφερε ο Guardian.

Σύμφωνα με τον ειδικό επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης της UNICEF, Joe English, η υιοθεσία δεν πρέπει ποτέ να γίνεται αμέσως μετά από μια έκτακτη ανάγκη.

«Μέχρι να μπορέσει να επαληθευτεί η τοποθεσία του γονέα ενός παιδιού ή άλλων στενών μελών της οικογένειας, κάθε χωρισμένο παιδί θεωρείται ότι έχει ζωντανούς στενούς συγγενείς», είπε στο CNNi. «Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, εάν μια τέτοια επανένωση είναι προς το συμφέρον τους».

Ομοίως, ο τρίχρονος Tariq Haidar ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια του σπιτιού του στο Jandaris, στη βόρεια Συρία, 42 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του πόδι.

Η οικογένειά του δεν επέζησε. Η Malek Qasida, μια νοσοκόμα που τον φρόντιζε, είπε στο Reuters: «Έβγαλαν τον πατέρα του και δύο από τα αδέρφια του μπροστά του, νεκρούς». Το σώμα της μητέρας του και ενός τρίτου αδερφού ανασύρθηκαν αργότερα από τα συντρίμμια, είπαν ντόπιοι, σύμφωνα με το Reuters.

(AP Photo/Khalil Hamra)

«Πολλά, πολλά παιδιά θα έχουν χάσει γονείς»

Η Aya και ο Tariq είναι μόνο δύο από τον άγνωστο αριθμό παιδιών στην Τουρκία και τη Συρία που έχουν μείνει ορφανά μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.

Ο αρχικός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα, ενώ πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν.

«Αν και δεν έχουμε ακόμη επαληθευμένους αριθμούς, δεδομένου του καταστροφικού και συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των νεκρών, είναι σαφές ότι πολλά, πολλά παιδιά θα έχουν χάσει γονείς ή τους ανθρώπους που τους φρόντιζαν, σε αυτού τους καταστροφικούς σεισμούς», δήλωσε ο English, από τη UNICEF.

«Η επείγουσα αναγνώριση των ασυνόδευτων παιδιών και εκείνων που μπορεί να έχουν χωριστεί από τους γονείς και τους φροντιστές είναι απολύτως κρίσιμη, ώστε να μπορούν να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη βραχυπρόθεσμα και να ξεκινήσουμε το έργο για τον εντοπισμό και την επανένωσή τους με την οικογένεια», σημειώνει και προσθέτει:

«Μετά από τέτοιου είδους καταστροφές, τα εκτοπισμένα παιδιά, ειδικά εκείνα που είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένεια, είναι ευάλωτα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμπορίας ανθρώπων ή της βίας λόγω φύλου».

«Πέρα από την άμεση σωτήρια απάντησή μας παρέχοντας ασφαλές πόσιμο νερό, ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα, ιατρικές και διατροφικές προμήθειες, η UNICEF συνεργάζεται επίσης με τους εταίρους μας για να παρέχει στα παιδιά που επηρεάζονται κρίσιμη ψυχοκοινωνική και ψυχική υποστήριξη, για να τα βοηθήσει να επεξεργαστούν τις εμπειρίες τους και να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν το τραύμα που μπορεί να έχουν βιώσει πολλά παιδιά», συνεχίζει.

«Αυτή δεν είναι μια σύντομη δουλειά και θα απαιτήσει αφοσίωση, μακροπρόθεσμη υποστήριξη, καθώς θα βοηθάμε τα παιδιά και τις οικογένειες να ξαναχτίσουν τις κατεστραμμένες ζωές τους».

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για Καταστροφές (DEC) – που αποτελείται από 15 κορυφαίες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου – δήλωσε ότι οι οργανώσεις μέλη της θα παρακολουθούν και θα υποστηρίζουν στενά τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά.

«Το κάνουν αυτό δημιουργώντας χώρους φιλικούς προς τα παιδιά, παρέχοντας ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία τους, εξειδικευμένη διαχείριση περιπτώσεων και εναλλακτική φροντίδα για ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά», είπε στο CNNi η Madara Hettiarachchi, διευθύντρια προγραμμάτων και λογοδοσίας στο DEC.

(AP Photo/Khalil Hamra)

Αγώνας ενάντια στο χρόνο

Οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των παιδιών που έμειναν χωρίς γονείς είναι ακόμη ασαφείς. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας την Παρασκευή, δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τις οικογένειες των 263 παιδιών που ανασύρθηκαν από τα ερείπια στην Τουρκία.

Από αυτά τα παιδιά, τα 162 συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ 101 παιδιά μεταφέρθηκαν στις αρμόδιες μονάδες του υπουργείου και τέθηκαν υπό ιδρυματική φροντίδα μετά τη νοσηλεία τους.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ανέρχεται σε περισσότερους από 34.000, σύμφωνα με τις αρχές. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, με τις ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων να εξανεμίζονται ώρα με την ώρα.

Για το λόγο αυτό, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες, καθώς χιλιάδες ήταν τα κτήρια που κατέρρευσαν στη διάρκεια του σεισμού.

Οι θαυματουργές διασώσεις της περασμένης εβδομάδας ήταν σκηνές απίστευτης χαράς ανάμεικτης με λύπη, καθώς μερικά παιδιά ανασύρονται ζωντανά από τα ερείπια των σπιτιών τους για να διαπιστώσουν ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους δεν επέζησαν. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς πόσα παιδιά έχουν μείνει ορφανά στην τραγωδία.

Children orphaned by the quake in Turkey and Syria face an uncertain future By Sophie Tanno, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ