ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακές εικόνες: Αστεροειδής εξερράγη πάνω από τη Μάγχη

Εντυπωσιακές εικόνες: Αστεροειδής εξερράγη πάνω από τη Μάγχη
Screen grab από βίντεο

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν λίγοι και τυχεροί από τη νότια Αγγλία, την Ουαλία και τη βόρεια Γαλλία, όταν ένας μικρός αστεροειδής, ονόματι Sar2667, εμφανίστηκε στο νυχτερινό ουρανό σαν πεφταστέρι και στη συνέχεια εξερράγη πάνω από τη Μάγχη.

Αρκετοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να δουν και να βιντεοσκοπήσουν το φαινόμενο, καθώς αστρονόμοι είχαν προβλέψει ότι ο αστεροειδής θα πέσει περίπου στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο ερασιτέχνης αστροφωτογράφος Τομ Γουίλιαμς, εμφανώς ενθουσιασμένος, έγραψε στο Twitter:

«Το αντικείμενο έχει μήκος περίπου ένα μέτρο και θα εμφανιστεί το ίδιο φωτεινό με τη σελήνη, καθώς μπαίνει στην ατμόσφαιρά μας».

Ένας από τους ακολούθους του στο Twitter, απάντησε:

«Μια αξέχαστη στιγμή… Φώτισε τον ουρανό και εξαφανίστηκε με μια έντονη πράσινη λάμψη, πριν εξαφανιστεί μέσα στα δέντρα. Το έβλεπα να σπάει, καθώς έπεφτε».

Ο Αμερικανός φυσικός Μαρκ Μποσλόου είπε ότι είναι μόλις η έβδομη φορά που ένα τέτοιο φαινόμενο προβλέπεται.

«Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν αρκετές φορές το χρόνο αλλά σπανίως προβλέπονται» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην ιστοσελίδα Wales Online.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έγραψε σχετικά στο Twitter:

«Πρόκειται για ένα σημάδι του δείχνει τις ταχύτατες εξελίξεις στον παγκόσμιο τομέα ανίχνευσης αστεροειδών».

Ο ESA είχε ενημερώσει νωρίτερα ότι ο εν λόγω αστεροειδής θα έπεφτε ασφαλώς κοντά στην Ρουέν στη Γαλλία.

Με τη σειρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετεωριτών, με έδρα το Βέλγιο, είχε προβλέψει ότι ο αστεροειδής θα έμπαινε στην ατμόσφαιρα της Γης περί τα 7,2χλμ από τις γαλλικές ακτές και ότι θα προκαλούσε «εφέ βολίδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ