ΚΟΣΜΟΣ

Παίρνει θέση στο βρετανικό δημοψήφισμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Παίρνει θέση στο βρετανικό δημοψήφισμα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, που δόθηκε στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία του Παλάτσο Κίτζι (Palazzo Chigi), την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 REUTERS/Max Rossi

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ (Jens Stoltenberg) τάχθηκε σήμερα ενάντια σε ενδεχόμενο Brexit και τις κινήσεις που, όπως προειδοποίησε, οδηγούν στον κατακερματισμό του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη αστάθεια, δεν χρειαζόμαστε λιγότερη συνεργασία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Στόλτεμπεργκ, μιλώντας σε εκδήλωση του περιοδικού Politico στις Βρυξέλλες.

Έπανέλαβε δε τη γνωστή του θέση ότι «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο», που θα ενισχύει τις διατλαντικές σχέσεις και τη στρατιωτική συνεργασία.

«Εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλον, όταν είμαστε αντιμέτωποι με απειλές και προκλήσεις, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις», δήλωσε αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις απειλές κατά των υποδομών και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, δείχνοντας προς τη Μόσχα.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το Twitter με το hashtag #PlaybookCocktails.

Παρόμοιες θέσεις είχε εκφράσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, όπου έκανε έκκληση για ενότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα ανασφάλεια στην Ευρώπη. Παράλληλα, δήλωσε ότι βάσει των προβλέψεων για το 2016, «αυτό θα είναι το πρώτο εδώ και πολλά χρόνια έτος όπου οι αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων εταίρων θα αυξηθούν».

Το καμπανάκι πριν από την τελική ευθεία

Στην επίσκεψη του στο Λονδίνο στις 14 Απριλίου, όπου συζήτησε για τις διεθνείς εξελίξεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron), ο Στόλτενμπεργκ είχε αποφύγει να πάρει ανοιχτα θέση στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Εξερχόμενος, όμως, από το 10 της Downing Street σχολίασε με νόημα πως «ο κατακερματισμός της Ευρώπης είναι κακός για το ΝΑΤΟ», ενώ εξήρε το ρόλο της Βρετανίας εντός της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι επιθυμεί τη στενότερη συνεργασία του οργανισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως υπογράμμισε:

Ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρώπη είναι καλό για την ασφάλειά μας, είναι καλό για το ΝΑΤΟ και το χαιρετίζω.

Όπως φαίνεται, αυτού του είδους οι δημόσιες παρεμβάσεις εκ μέρους των επικεφαλής οργανισμών και κυβερνήσεων φαίνεται πώς μάλλον αποτελούν τροχοπέδη παρά ενισχύουν τις φωνές υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, με τους οπαδούς του Brexit να παίρνουν προσωρινό κεφάλι στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.


Στιγμιότυπα από την υποδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 - Πηγή: NATO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ