ΚΟΣΜΟΣ

Τα ΑΤΙΑ, τα πολλά ερωτηματικά και το μεγάλο πρόβλημα για τον Μπάιντεν

Τα ΑΤΙΑ, τα πολλά ερωτηματικά και το μεγάλο πρόβλημα για τον Μπάιντεν
Τα τρία σημαντικότερα ερωτήματα AP Photo/Patrick Semansky

Τέσσερις καταρρίψεις σε περίοδο 8 ημερών οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει στο έδαφός τους ποτέ κατά την διάρκεια του 20ου ή του 21ου αιώνα.

Όσα γνωρίζουμε είναι ελάχιστα και αυτό εκ των πραγμάτων γεννά σημαντικά ερωτηματικά. Τα ερωτηματικά που σήμερα υπάρχουν δεν διατυπώνονται προς το Πεντάγωνο ή τις ένοπλες δυνάμεις αλλά κυρίως προς τον Λευκό Οίκο.

Τα τρία σημαντικότερα ερωτήματα

  • Εκτός από το ποιος βρίσκεται πίσω από τα αγνώστου ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα υπάρχει το ερώτημα εάν αυτή η έντονη δραστηριότητα που καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου ξεκίνησε μετά την ανακάλυψη και την δημοσίευση του κινεζικού κατασκοπευτικού (κατά τις ΗΠΑ) μπαλονιού.

Εάν τα αντικείμενα αυτά που τα αμερικανικά μαχητικά καταρρίπτουν πάνω από διαφορετικά σημεία της Βόρειας Αμερικής είναι νέο φαινόμενο τότε υπάρχει μία επιστροφή στην περίοδο του ψυχρού πολέμου. Εάν υπάρχουν εκεί από πριν πετώντας χωρίς καμία αντίδραση από τις αμερικανικές αρχές τότε το πρόβλημα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, γίνεται ακόμη πιο σύνθετο.

  • Συνδέονται τα ιπτάμενα αντικείμενα με την Κίνα;

Αν η απάντηση είναι ναι τότε πολύ απλά έχουμε ήδη μπει στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου για τον 21 ο αιώνα. Ο ένας από τους δύο «μονομάχους» παραμένει σταθερά στην εξίσωση (οι ΗΠΑ) ενώ ο άλλος, η Κίνα (αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο) είναι ο άγνωστος Χ. Δεν ξέρουμε πως επιλέγει ο «γίγαντας» της Ανατολής να κινηθεί και τι όπλα διαθέτει στην φαρέτρα του. Σε κάθε περίπτωση όπως και κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία τα αποτελέσματα μόνο θετικά δεν θα είναι για το αύριο του πλανήτη.

Αν η απάντηση στο ερώτημα είναι «όχι» τότε και πάλι υπάρχει ζήτημα καθώς θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν πίσω από τα συγκεκριμένα αντικείμενα υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες είναι δυνατό να έχουν πόρους και ικανότητες μεγαλύτερες από αυτές μίας χώρας. Ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο ακόμη δυσκολότερη η εξίσωση με έναν «εχθρό» χωρίς πρόσωπο.

  • Ποιος θα είναι ο πολιτικός αντίκτυπος εντός των ΗΠΑ από τις συγκεκριμένες πτήσεις αγνώστων αντικειμένων και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Οι ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια βιώνουν μία πρωτοφανή πόλωση σε πολιτικό επίπεδο. Η περίοδος μετά την Προεδρία Τραμπ είναι ένας διαρκής πόλεμος για το οβάλ
γραφείο σε κάθε επίπεδο με τους Ρεπουμπλικάνους. Δεν υπάρχει κανένας «χώρος»
στον σκληρό πυρήνα των οπαδών – πολιτικών του Τραμπ για οποιαδήποτε
συνεννόηση και μοιραία για τον Μπάϊντεν η κάθε προσπάθεια προστασίας από
εθνικούς κινδύνους γίνεται «προσωπικό» θέμα.

Είναι ήδη βέβαιο πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα ζητήσουν επίσημα εξηγήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και θα απαιτήσουν την καρατόμηση σημαντικών – επιτελικών στελεχών από τις ένοπλες δυνάμεις. Τα συγκεκριμένα στελέχη είναι «ακρογωνιαίος» λίθος για κάθε Πρόεδρο καθώς για τους Αμερικανούς το δόγμα «εσωτερική ασφάλεια με κάθε κόστος» είναι ιερό ακόμη κι αν αυτό απαιτεί
ενέργειες τύπου «πρώτα πυροβόλησε και μετά ρώτα».

Σε κάθε περίπτωση τα ΑΤΙΑ στους ουρανούς της Βορείου Αμερικής αποτελούν σημαντικό ζήτημα για τον Αμερικανό Πρόεδρο για δεκάδες λόγους.

Δεν θα είναι ούτε απλό, ούτε και εύκολο να «καλυφθεί» πίσω από μισόλογα και θεωρίες συνωμοσίας και το σημαντικότερο είναι πως θα πιεστεί προκειμένου να μην μείνει τίποτε με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» σε κάποιο συρτάρι των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ