ΚΟΣΜΟΣ

Habertürk: Ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να μεταθέσει τις εκλογές μετά από ένα χρόνο

Habertürk: Ο σεισμός στην Τουρκία μπορεί να μεταθέσει τις εκλογές μετά από ένα χρόνο
Το δίκτυο, επικαλούμενο πηγές του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρει πως το AKP σκέφτεται να προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο για να αναβληθούν οι εκλογές AP Photo/Khalil Hamra

Οι «πληγές» από τα συντρίμμια και τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός φαίνεται πως θα αργήσουν πολύ να κλείσουν με τους Τούρκους αναλυτές να σημειώνουν ότι θα πάρει χρόνια για να επανέλθει η χώρα στην κατάσταση προ του σεισμού. Την ίδια ώρα, όμως, έχουν αρχίσει και τα σενάρια μετάθεσης των εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Μάλιστα, σε σημερινό δημοσίευμα της «Habertürk» η φημολογία γίνεται ακόμη πιο έντονη, με το ρεπορτάζ να αναφέρει πως οι εκλογές μπορεί να αναβληθούν για έναν χρόνο!

«Φωτιά» στα σενάρια είχε βάλει εξάλλου και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λόγω της έκτασης της καταστροφής του σεισμού, που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους, προκήρυξε τη χώρα σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο τελευταίο παράδειγμα εστιάζει το δημοσίευμα του τουρκικού δικτύου Habertürk.

Το δίκτυο, επικαλούμενο πηγές του κυβερνώντος κόμματος, αναφέρει πως το AKP σκέφτεται να προσφύγει στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, προκειμένου να αναβληθούν οι εκλογές για έξι μήνες ή ακόμα και έναν χρόνο, καθώς οι πληγέντες από τους σεισμούς ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, οι εκλογές, για τις οποίες υπολογίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα εμφανίσει απώλειες από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, θα μπορούσαν να αναβληθούν με προεδρικό διάταγμα όσο η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές τοποθετούν την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για τις 18 Ιουνίου, ο Ταγίπ Ερντογάν κρατά όμως κλειστά τα χαρτιά του. Τη ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία για τις κακής κατασκευής κτιριακές υποδομές εξαιτίας των οποίων σημειώθηκαν τόσοι θάνατοι και καταστροφές. Σε αυτό το κλίμα πένθους και οργής, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να σώσει την κατάσταση δίνοντας επιδόματα.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως ουδείς αυτή τη στιγμή θα κατηγορούσε τον Τούρκο πρόεδρο εάν θα αποφάσιζε να μεταθέσει τον χρόνο των εκλογών. Το Σύνταγμα άλλωστε της Τουρκίας προβλέπει την μετάθεση των εκλογών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που καλύπτουν και αυτές των φυσικών καταστροφών. Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των εκλογών.

Από το AKP πάντως, επίσημα υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα για τον Τούρκο πρόεδρο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να μπορέσει να στηρίξει έναν τεράστιο αριθμό πληγέντων από τους φονικούς σεισμούς, να εξασφαλίσει στέγαση και να τους παράσχει τροφή και οικονομική στήριξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ