ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Ανέσυραν ζωντανούς στο Χατάι μετά από 208 ώρες στα συντρίμμια

Σεισμός στην Τουρκία: Ανέσυραν ζωντανούς στο Χατάι μετά από 208 ώρες στα συντρίμμια
Σημειώνεται ότι τους 31.974 έφτασαν οι νεκροί στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Afad, η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών Associated Press

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και όσο και αν η φράση ακούγεται κοινότυπη, επαληθεύεται πλήρως εννέα ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που συντάραξε την Τουρκία και τη Συρία. Συγκεκριμένα, την Τρίτη (14/2) διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα χαλάσματα κτηρίων στην επαρχία Χατάι, σχεδόν 208 ώρες μέσα στα χαλάσματα!

Συγκεκριμένα, ένας 65χρονος Σύρος και ένα ανήλικο κορίτσι διασώθηκαν σήμερα από τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, 208 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε την περιοχή.


Η διάσωση αναπτέρωσε τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζήσαντα μέλη της οικογένειας από τα ερείπια του συγκεκριμένου σπιτιού.

Μέχρι στιγμής, σήμερα, εννέα άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα χαλάσματα, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό.

Ζωντανή γυναίκα μετά από 205 ώρες

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, Ουκρανοί διασώστες έβγαλαν γυναίκα από τα χαλάσματα μετά από 205 ώρες, οκτώ ημέρες μετά τον σεισμό που άφησε πίσω του περισσότερους από 37.000 νεκρούς και κατεστραμμένες ολόκληρες πόλεις και στις δύο χώρες.


Σημειώνεται ότι τους 31.974 έφτασαν οι νεκροί στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Afad, η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδόν 195.962 θύματα απομακρύνθηκαν από την περιοχή της καταστροφής στη νότια Τουρκία.

Τρία παιδιά διασώθηκαν από τα ερείπια μετά από 198 ώρες

Μια εβδομάδα και μια μέρα μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νότια Τουρκίακαι τη βόρεια Συρία, οι άνθρωποι που βγαίνουν ζωντανοί από τα συντρίμμια μετριούνται πλέον στα δάχτυλα.

Όσο περνούν οι ώρες, οι διασώσεις από τα σωστικά συνεργεία μειώνονται δραματικά, ενώ αυξάνονται οι ανασύρσεις πτωμάτων. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο μέχρι και για διπλασιασμό τους.

Εξάλλου, ο αριθμός των εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 100.000.

Ο 18χρονος Μουχαμέντ Καφέρ διασώθηκε από τα ερείπια κτηρίου στη νότια Τουρκία και είναι ο τρίτος άνθρωπος που διασώζεται σήμερα το πρωί περίπου 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης εβδομάδας, μετέδωσε το CNN Türk.

Στην επαρχία Αντιγιαμάν δίκτυα ενημέρωσης έδειξαν διασώστες να μεταφέρουν με φορείο τον Καφέρ, με μάσκα οξυγόνου και έναν διασώστη να κρατάει τον ορό που του είχαν βάλει, από τα ερείπια κτηρίου, που είχε καταρρεύσει, σε ασθενοφόρο.

Ο Καφέρ φαίνεται να μπορεί να κουνήσει τα δάχτυλά του καθώς μεταφέρεται στο ασθενοφόρο.

Λίγο νωρίτερα οι διασώστες είχαν ανασύρει ζωντανούς δύο αδελφούς από τα ερείπια πολυκατοικίας στην γειτονική επαρχία Καχραμανμαράς.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι πρόκειται για τον 17χρονο Μουχαμέντ Ενές Γενινάρ και τον αδελφό του, τον 21χρονο Μπακί Γενινάρ, ο οποίος διασώθηκε ακριβώς έπειτα από αυτόν, σχεδόν 198 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Και οι δύο μεταφέρθηκαν σε ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ