ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Ένα ακόμη μικρό «θαύμα» – Γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 222 ώρες

Σεισμός Τουρκία: Ένα ακόμη μικρό «θαύμα» – Γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή μετά από 222 ώρες
(AP Photo/Bernat Armangue, File)

Ζωντανή ανασύρθηκε από τα χαλάσματα του σπιτιού της μια 42χρονη γυναίκα από την πόλη Καχραμανμαράς της νότιας Τουρκίας, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν διασώστες να μεταφέρουν τη γυναίκα, ονόματι Μελικέ Ιμάμογλου, με φορείο και να την βάζουν σε ένα ασθενοφόρο.

Πάνω από 41.000 νεκροί

Αδιανόητη είναι η καταστροφή από τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 41.000 και τις επιχειρήσεις διάσωσης να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Ολόκληρες πόλεις και χωριά και στις δύο χώρες έχουν ισοπεδωθεί, αφήνοντας πολλούς επιζώντες άστεγους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που τη νύχτα πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Τουλάχιστον 41.791 κτήρια σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους τεράστιους σεισμούς κατέρρευσαν επί τόπου ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ προέτρεψε τους ντόπιους να μην εισέρχονται σε κατεστραμμένα κτήρια για να αποσύρουν τα υπάρχοντά τους χωρίς τον συντονισμό της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD).

Παράλληλα είπε ότι σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις ζημιών σε κτήρια εντός μιας εβδομάδας και να ξεκινήσουν την κατασκευή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Πάνω από 249.000 μέλη του προσωπικού έρευνας και διάσωσης εργάζονται στις πληγείσες περιοχές, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η AFAD. Σχεδόν 195.962 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις σεισμόπληκτες περιοχές μέχρι στιγμής.

Μια εβδομάδα και δύο μέρες μετά τους σεισμούς, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν στους δρόμους, χωρίς να έχουν βρει καταφύγιο. Μερικοί περιμένουν ακόμη μπροστά στα κτήρια που έχουν καταρρεύσει μέχρι να ανασυρθούν τα πτώματα των αγαπημένων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ