ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Προειδοποιεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την κατάρριψη μπαλονιού

Κίνα: Προειδοποιεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την κατάρριψη μπαλονιού
Η Κίνα «θα διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ AP

Η Κίνα ανακοίνωσε την Τετάρτη (15/2) ότι θα λάβει μέτρα κατά αμερικανικών οντοτήτων που σχετίζονται με την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Σε καθημερινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν, δεν έδωσε λεπτομέρειες και δεν προσδιόρισε τους στόχους των μέτρων.

Ενώ η Κίνα αρνείται ότι το αερόστατο ήταν στρατιωτικό, δεν έχει ακόμη αναφέρει ποια κυβερνητική υπηρεσία ή εταιρεία ήταν υπεύθυνη.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και θα λάβει αντίμετρα σύμφωνα με το νόμο κατά των σχετικών οντοτήτων των ΗΠΑ που υπονομεύουν την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας», δήλωσε ο Γουένμπιν στην ενημέρωση της Τετάρτης.

Η Κίνα «θα διαφυλάξει αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», πρόσθεσε.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι το αερόστατο ήταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε κατά λάθος από την πορεία του και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αντέδρασαν υπερβολικά όταν το κατέρριψαν με πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-22.

Από την κατάρριψη του μπαλονιού στις 4 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε έξι κινεζικές οντότητες αναφέροντας ότι συνδέονται με τα αεροδιαστημικά προγράμματα του Πεκίνου.

Στη συνέχεια, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα την καταδίκη της Κίνας για «θρασύδειλη παραβίαση» στην αμερικανική κυριαρχία και τις προσπάθειες «εξαπάτησης της διεθνούς κοινότητας μέσω ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τις εκστρατείες συλλογής πληροφοριών». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε επίσης μια επίσκεψη στο Πεκίνο που πολλοί ήλπιζαν ότι θα σταθεροποιήσει τους δεσμούς που έχουν κρατήσει εν μέσω διαφωνιών για το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ταϊβάν και τη διεκδίκηση της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ