ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι ημέρες ηγεσίας του Πούτιν λιγοστεύουν - Η Δύση έτοιμη για μακρά αντιπαράθεση

Ρωσία: Οι ημέρες ηγεσίας του Πούτιν λιγοστεύουν - Η Δύση έτοιμη για μακρά αντιπαράθεση
Η αβεβαιότητα της παραμονής του Πούτιν στην εξουσία και ο ρόλος της Δύσης σε έναν πόλεμο που φαίνεται πως θα διαρκέσει πολύ AP / Sergei Ilyin, Sputnik/ Kremlin

Λιγότερο βέβαιο έχει αρχίσει να μοιάζει το μέλλον του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην εξουσία, ένα σχεδόν χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις Δυτικού διπλωμάτη την Πέμπτη (16/2), με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ να συμπληρώνει και να προειδοποιεί για τη μακρά αντιπαράθεση που έπεται.

Ειδικότερα, με την 22η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, να πλησιάζει, υψηλόβαθμες ρωσικές πηγές φοβούνται πως ο πόλεμος θα είναι μακρύς, αφαιρώντας ζωές και στερώντας πόρους και πως η δημοτικότητα του Πούτιν έχει εξανεμιστεί.

Παρόλα αυτά, οι ίδιοι πηγές εκτιμούν πως παραμένει εδραιωμένος στην εξουσία, αναφέροντας, χαρακτηριστικά, πως ο Πούτιν βρισκόταν σε καλύτερες θέσεις μάχης στο πολιτικό τοπίο πριν από έναν χρόνο, όμως αυτό είναι τώρα πιο αβέβαιο.

Δυτικός αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο κόσμος μιλάει για διαδοχή με τρόπο που δεν μιλούσε πριν από έναν χρόνο. Αλλά ό,τι δεν υπάρχει, σε έναν τόπο όπως η Ρωσία, είναι ένα καθαρό μονοπάτι προς την αλλαγή».

Συμπλήρωσε δε, ότι, δύσκολα θα χάσει ο Πούτιν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, που αναμένεται να διεξαχθούν το 2024, εάν είναι υποψήφιος.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως ενώ το 2020 υπήρχαν εκτιμήσεις ότι ο Πούτιν θα παρέμενε στην εξουσία μέχρι τη δεκαετία του 2030, τώρα αυτό μοιάζει λιγότερο πιθανό.

«Εκείνη την περίοσο, η δική μου εκτίμηση ήταν πως υπήρχε μια πολιτική ηγεσία την οποία θα είχαμε για την επόμενη δεκαετία», είπε ο αξιωματούχος, ενώ σημείωσε «νομίζω πως είναι πολύ λιγότερο βέβαιο τώρα, αλλά δεν λέω πως οποιαδήποτε αλλαγή πρόκειται να συμβεί πολύ σύντομα καθώς η χρονική στιγμή οποιασδήποτε αλλαγής είναι αδύνατο να προβλεφθεί» καταλήγοντας.

Η Δύση ετοιμάζεται για μακρά αντιπαράθεση

Και ενώ το μέλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας μοιάζει αβέβαιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη (16/2) δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, πρέπει να προετοιμάζονται για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς δεν διαφαίνεται πρόθεση αποκλιμάκωσης.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θέλει μια διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη όπου αυτός μπορεί να ελέγχει τους γείτονές του, όπου αυτός μπορεί να αποφασίζει τι μπορούν να κάνουν οι χώρες», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, μια εβδομάδα πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Έπειτα από ένα χρόνο μαχών με δεκάδες χιλιάδες θύματα και στις δύο πλευρές, η Βορειοατλαντική Συμμαχία εκφράζει φόβους για μια νέα ρωσική επίθεση.

Τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας παραμένουν πιο αποφασισμένα από ποτέ να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα βγει στο τέλος νικήτρια, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και για να της παράσχουμε όπλα, πυρομαχικά και την υποστήριξη που χρειάζεται», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «εάν ο πρόεδρος Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι μια τραγωδία για τους Ουκρανούς. Αλλά θα είναι επίσης επικίνδυνο για όλους εμάς, επειδή αυτός και άλλοι αυταρχικοί ηγέτες θα πειστούν ότι όταν χρησιμοποιούν στρατιωτική δύναμη, μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ