ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιογράφος καταγγέλλει τη Ρωσία για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων

Δημοσιογράφος καταγγέλλει τη Ρωσία για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
Εναντίον του δημοσιογράφου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Ρωσία για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» PEXELS (ΑΡΧΕΙΟ)

Καταγγελίες για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εξαπέλυσε ο δημοσιογράφος και διευθυντής του αυστριακού ειδησεογραφικού ιστότοπου «Bellingcat» Χρίστο Γκρόζεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γκρόζεφ, εκπρόσωποι των αυστριακών αρχών τον ενημέρωσαν ότι «ψάχνουν εντατικά να τον βρουν πληρωμένοι από τη Ρωσία δολοφόνοι σε συνεργασία με ντόπιους πράκτορες» και τον συμβούλευσαν να μην επιστρέψει στη Βιέννη, γράφει η βουλγαρική υπηρεσία του Radio Svoboda.

Ο Γκρόζεφ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τα προσωπικά δεδομένα μου ήταν πλέον προσβάσιμα σε πρώην πράκτορα των (αυστριακών) μυστικών υπηρεσιών με εντολή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».

Σημειώνεται ότι, ο δημοσιογράφος έχει εγκαταλείψει την Αυστρία στις 2 Φεβρουαρίου και βρίσκεται στην Βόρεια Αμερική, μετά από ανησυχίες των αυστριακών αρχών για την ασφάλειά του.

Την ίδια ημέρα έγινε γνωστό ότι οι αρχές της Αυστρίας ανακοίνωσαν πως τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες είναι πλέον ανεπιθύμητα πρόσωπα καθώς θεωρήθηκαν ύποπτοι για διενέργεια κατασκοπείας. Ωστόσο, δεν αναφέρεται εάν οι απελάσεις σχετίζονται με την υπόθεση του Γκρόζεφ.

Εναντίον του δημοσιογράφου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Ρωσία για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό. Τον Ιούλιο του 2022, η FSB τον είχε κατηγορήσει για εμπλοκή σε σχέδιο συνωμοσίας των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών με σκοπό την αρπαγή ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την FSB, πράκτορες των ουκρανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να «στρατολογήσουν Ρώσους πιλότους», «υποσχόμενοι χρηματική ανταμοιβή» περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια και υπηκοότητα μιας από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Δεκέμβριο του 2022 το Υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε τον Γκρόζεφ καταζητούμενο εκδίδοντας σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Ο Χρίστο Γκρόζεφ μαζί με την ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι ερεύνησε την δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης. Ο ιστότοπος Bellingcat, το CNNi και το περιοδικό Der Spiegel ανακάλυψαν ότι ομάδα συνεργατών του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) παρακολουθούσε τον Ναβάλνι και ενδέχεται να εμπλέκεται στην δηλητηρίαση του.

Ο Γκρόζεφ είναι επίσης ένας από τους ερευνητές της συντριβής του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών (Malaysia Airlines) πάνω από την ανατολική Ουκρανία to 2014, και της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Λονδίνο.

«Υποπτεύομαι ότι στην πόλη υπάρχουν περισσότεροι Ρώσοι πράκτορες, πληροφοριοδότες και μπράβοι, παρά αστυνομικοί» είχε πει ο Γκρόζεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ