ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Θα καταρρίπτουμε κάθε άγνωστο αντικείμενο - Ιδιώτες και όχι το Πεκίνο πίσω από τα μπαλόνια

Μπάιντεν: Θα καταρρίπτουμε κάθε άγνωστο αντικείμενο - Ιδιώτες και όχι το Πεκίνο πίσω από τα μπαλόνια
Έκτακτο διάγγελμα με αφορμή τα ιπτάμενα «μπαλόνια» AP Photo/Evan Vucci

Αυστηρό μήνυμα πως κάθε άγνωστο αντικείμενο που απειλεί τους Αμερικανούς πολίτες θα καταρρίπτεται, έστειλε με διάγγελμα που παραχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης (16/2), ενώ συμπλήρωσε ότι πίσω από τα ιπτάμενα «μπαλόνια» βρίσκονται ιδιωτικά συμφέροντα και όχι οι κινεζικές αρχές.

Ειδικότερα, στο διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος, αρχικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν πιο προσεκτικά τον εναέριο χώρο από τότε που το φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πέταξε πάνω από πολλές πολιτείες λίγο πριν από μια εβδομάδα.

«Κατόπιν σύστασης από τις αμερικανικές υπηρεσίες της χώρας, έδωσα εντολή να καταρρίψουμε αυτά τα τρία αντικείμενα λόγω κινδύνων για την εναέρια κυκλοφορία και επειδή δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο κατασκοπείας απόρρητων εγκαταστάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι ο αμερικανικός και ο καναδικός στρατός εξακολουθούν να μελετούν το «μπαλόνι» που έχει καταρριφθεί προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για τα τρία αντικείμενα.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι είναι αυτά τα αντικείμενα, αλλά δεν εκτιμάται ότι σχετίζονται με τα κατασκοπευτικά «μπαλόνια» της Κίνας. Η τελευταία εκτίμηση είναι ότι τα ιπτάμενα «μπαλόνια» ήταν ιδιωτικών συμφερόντων, σύμφωνα με τον Μπάιντεν.

Προειδοποιεί, δε: «Οποιοδήποτε αντικείμενο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών, θα καταρρίπτεται», ενώ προσθέτει ότι τα έγγραφα, τα οποία σχετίζονται με την έρευνα των ιπτάμενων αντικειμένων, θα παραμείνουν απόρρητα, αλλά θα γνωστοποιηθούν στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο, δεν θα απολογηθεί που έδωσε εντολή να καταρριφθεί το πρώτο «μπαλόνι» στις 4 Φεβρουαρίου.

Νέοι στόχοι για την ασφάλεια του εναέριου χώρου

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν έθεσε τρεις στόχους με τους οποίους ο εναέριος χώρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει πιο ασφαλής.

  1. Θα δημιουργηθεί ένας πληρέστερος κατάλογος των μη επανδρωμένων αντικειμένων που πετάνε πάνω από τις ΗΠΑ, οποίος θα είναι προσβάσιμος και ενημερωμένος.
  2. Θα ληφθούν μέτρα για την καλύτερη ανίχνευση των μη επανδρωμένων αντικειμένων.
  3. Θα ενημερωθούν οι κανόνες και οι κανονισμοί για τα μη επανδρωμένα αντικείμενα.

«Μπλόκο» σε έξι κινεζικές εταιρείες

Στο στόχαστρο του διαγγέλματος βρέθηκαν έξι κινεζικές εταιρείες για τις οποίες η Αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει περιορισμούς, γιατί «υποστηρίζουν άμεσα» το αεροδιαστημικό πρόγραμμα του κινεζικού στρατού.

Οι εν λόγω περιορισμοί εμποδίζουν αυτές τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία.

Υπενθυμίζεται ότι, τρία άγνωστα αντικείμενα καταρρίφθηκαν από τις ΗΠΑ, ένα στον εναέριο χώρο της Αλάσκας την Παρασκευή (10/2), ένα άλλο πάνω από τον βόρειο Καναδά το Σάββατο (11/2) και ένα τρίτο αντικείμενο πάνω από τη λίμνη Χιούρον την Κυριακή (12/2).

Το διάγγελμα αυτό έρχεται έπειτα από την έντονη κριτική που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος για έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ