ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Καμία εδαφική παραχώρηση – «Όχι» σε διάλογο με τον Πούτιν

Ζελένσκι: Καμία εδαφική παραχώρηση – «Όχι» σε διάλογο με τον Πούτιν
Τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση για την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών σε κάποια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία έβαλε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, σε συνέντευξή του στο BBC (Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

Τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση για την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών σε κάποια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία έβαλε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, παραχωρώντας συνέντευξη για τον ένα χρόνο από τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, εκτίμησε πως σε περίπτωση που το Κίεβο κάνει βήματα πίσω και δώσει στη Μόσχα τα εδάφη που διεκδικεί, τότε η Ρωσία «θα έρχεται ξανά και ξανά» για να μεγαλώσει την επικράτειά της.

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι τα όπλα της Δύσης θα φέρουν λίγο πιο κοντά την ειρήνη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε, επίσης, ότι η επίθεση της άνοιξης έχει ήδη ξεκινήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ρωσικές επιθέσεις πραγματοποιούνται ήδη από αρκετές διαφορετικές κατευθύνσεις».

Όπως είπε ο ίδιος, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε θέση να αντισταθούν στις επιθέσεις αυτές μέχρι να είναι σε θέση να βγουν στην αντεπίθεση.

«Φυσικά τα σύγχρονα όπλα επισπεύδουν την ειρήνη. Τα όπλα είναι η μοναδική γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία» είπε ο Ζελένσκι, προχωρώντας σε νέα έκκληση προς τη Δύση για οπλισμό.

Το τελευταίο διάστημα, το Κίεβο έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τις καθυστερήσεις παράδοσης οπλισμού από τους Δυτικούς.

Είναι ενδεικτικό ότι τα τανκ που υποσχέθηκαν τον περασμένο μήνα ότι θα στείλουν στην Ουκρανία χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν έχουν φτάσει ακόμη -ενώ θα περάσουν ακόμη αρκετές εβδομάδες μέχρι να παραδοθούν.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι αναφέρθηκε και στην απειλή του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι θα πολεμήσει δίπλα στους Ρώσους σε περίπτωση που έστω και ένας Ουκρανός στρατιώτης περάσει τα σύνορα με τη χώρα του.

«Ελπίζω η Λευκορωσία να μην μπει στον πόλεμο» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αν το κάνει, θα πολεμήσουμε και θα επιβιώσουμε».

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την εισβολή τους από την Λευκορωσία πριν από 12 μήνες.

Κατευθύνθηκαν νότια προς το Κίεβο, ωστόσο βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος τις απώθησε και τις εξανάγκασε σε οπισθοχώρηση μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Ερωτηθείς για τις πολεμικές τακτικές της Ρωσίας, ο κ. Ζελάνσκι είπε πως είναι άνευ αξιών.

«Ο τρόπος με τον οποίο κατέστρεψαν τα πάντα… Αν οι στρατιώτες έλαβαν και εκτέλεσαν τις εντολές αυτές, σημαίνει ότι και αυτοί μοιράζονται τις ίδιες αξίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα, η ενότητά μας είναι η επιβίωσή μας» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και συνέχισε:

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία πολεμά για την επιβίωσή της».

Ο ίδιος εκτίμησε πως η χώρα του οδεύει προς την Ευρώπη τόσο όσον αφορά στην οικονομία της όσο και αναφορικά με τις αξίες της.

«Διαλέξαμε αυτό το δρόμο. Θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας» είπε, εξηγώντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε παραχώρηση εδαφών θα κάνει την Ουκρανία πιο αδύναμη ως κράτος.

«Δεν έχει σχέση με συμβιβασμό αυτό καθαυτό. Γιατί να φοβηθούμε κάτι τέτοιο. Κάνουμε εκατομμύρια συμβιβασμούς κάθε μέρα στη ζωή μας. Το ερώτημα είναι με ποιον. Με τον Πούτιν; Όχι. Γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη».

Και κατέληξε λέγοντας:

«Διάλογος μαζί του; Όχι. Γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ