ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Κίνα: Συνεχίζεται η τριβή με φόντο το μπαλόνι – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπλίνκεν-Γι

ΗΠΑ-Κίνα: Συνεχίζεται η τριβή με φόντο το μπαλόνι – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπλίνκεν-Γι
Είναι η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ του φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πριν από δύο εβδομάδες (AP Photo/Petr David Josek, Pool)

Συνάντηση υψηλού επιπέδου είχαν χθες, Σάββατο (18/2), ο υπουργός Εξωτικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ουάνγκ Γι, τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου.

Είναι η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ του φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πριν από δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν έστειλε το μήνυμα ότι το πρόγραμμα του Πεκίνου έχει εκτεθεί στον κόσμο.

«Ο υπουργός μίλησε άμεσα για την απαράδεκτη παραβίαση της αμερικανικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου από το αερόστατο παρακολούθησης της ΛΔΚ στον εδαφικό εναέριο χώρο των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ανεύθυνη πράξη δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Πρόσθεσε ότι ο Μπλίνκεν «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και ότι το πρόγραμμα αερόστατων παρακολούθησης σε μεγάλο ύψος της ΛΔΚ – το οποίο έχει εισβάλει στον εναέριο χώρο περισσότερων από 40 χωρών σε πέντε ηπείρους – έχει εκτεθεί στον κόσμο».

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης στον Γουάνγκ ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα, επαναλαμβάνοντας ένα συνηθισμένο σημείο συζήτησης που ανακινεί η κυβέρνηση Μπάιντεν από την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταγωνιστούν και θα υπερασπιστούν ανενδοίαστα τις αξίες και τα συμφέροντά μας, αλλά δεν επιθυμούμε σύγκρουση με τη ΛΔΚ και δεν επιδιώκουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο Πράις. Ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης του διπλωματικού διαλόγου και των ανοικτών γραμμών επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή».

Οι ΗΠΑ οφείλουν να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε στις σινοαμερικανικές σχέσεις από την αδιάκριτη χρήση βίας, δήλωσε χθες, από την πλευρά του ο ανώτατος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Ουάνγκ δήλωσε στον Μπλίνκεν ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να αλλάξει πορεία όσον αφορά το πρόσφατο «λεγόμενο περιστατικό του αερόπλοιου», προσθέτει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στην κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός κινεζικού μπαλονιού, το οποίο θεωρείται από την Ουάσιγκτον ότι ήταν κατασκοπευτικό και είχε στόχο την συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών, ενώ το Πεκίνο υποστηρίζει ότι ήταν ένα μη στρατιωτικό αερόστατο που είχε ως κύριο σκοπό τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων.

Ο Ουάνγκ Γι και ο Άντονι Μπλίνκεν είχαν χθες, Σάββατο, άτυπη συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια στη Γερμανία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Ο Μπλίνκεν είχε ακυρώσει ένα ταξίδι στο Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω του περιστατικού με το αερόστατο, το οποίο έχει καταστεί μείζον θέμα διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών. Μια συνάντηση στη διάσκεψη στη Γερμανία αναμενόταν ευρέως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ