ΚΟΣΜΟΣ

Ίλον Μασκ: Οργή των κατοίκων της «διαστημικής» του πόλης - «Καταστρέφεις τον παράδεισό μας»

Ίλον Μασκ: Οργή των κατοίκων της «διαστημικής» του πόλης - «Καταστρέφεις τον παράδεισό μας»
«Έχει καταστρέψει έναν παρθένο παράδεισο στο όνομα της σωτηρίας των ζώων;» ανέφερε επικριτικά κάτοικος της περιοχής AP Photo/ Benjamin Fanjoy

Την οργή των κατοίκων μιας ήσυχης παραλιακής πόλης προκάλεσαν τα σχέδια του Ίλον Μασκ να την μετατρέψει, σε «διαστημική» πόλη, με τον ίδιο να απαντάει πως αυτό είναι ένα βήμα για να «σώσει την ανθρωπότητα».

Η Μπόκα Τσίκα ήταν ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριό στις εκβολές του Ρίο Γκράντε στα σύνορα με το Μεξικό με λίγους δρόμους πριν εγκατασταθεί η SpaceX, υποσχόμενη να μετατρέψει την πόλη σε επίγειο τερματικό σταθμό για ταξιδιώτες στο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρεία άνοιξε εγκαταστάσεις εκτόξευσης το 2014 και άρχισε να δοκιμάζει πυραύλους εκεί το 2019. Καθώς προχωρούσαν οι εργασίες για το έργο, η SpaceX αγόρασε σταδιακά τα περισσότερα από τα τριάντα σπίτια της Μπόκα Τσίκα, προκειμένου στη θέση τους ο Μασκ να χτίσει την εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων SpaceX.

«Ήταν μια μικρή γειτονιά και ο Ίλον Μασκ ήρθε και την αγόρασε», είπε στους Sunday Times η Μαίρη Έλεν Φλόρες, δασκάλα από το κοντινό Μπράουνσβιλ, ενώ πρόσθεσε πως «το μετονόμασε σε Starbase χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Μόλις το ανακοίνωσε στο Twitter». Η Μαρία Πόιντερ, η οποία ζούσε στο «τελευταίο σπίτι στο Τέξας» πριν από τα σύνορα, είπε στην εφημερίδα ότι το σπίτι της χρησιμοποιείται τώρα από τη SpaceX για την αποθήκευση ιατρικών προμηθειών. Θα μπορούσε ακόμα να δείξει το παλιό της σπίτι, όπως έχει, δίπλα στους τεράστιους πύργους συναρμολόγησης πυραύλων της Starbase.

Το 2012, ο επιχειρηματίας έλαβε προσφορές από πολιτείες και περιοχές που ήθελαν να φιλοξενήσουν μια νέα βάση SpaceX, με τη Φλόριντα και το Πουέρτο Ρίκο να είναι οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι προτού ο Μασκ εγκατασταθεί στην Μπόκα Τσίκα μετά από συνάντηση με τοπικούς φορείς του Τέξας, σύμφωνα με τους Sunday Times.

«Διάλεξε το Τέξας γιατί είναι μια βρώμικη κόκκινη πολιτεία όπου κανείς δεν θα νοιάζεται τι κάνει σε μια φτωχή συνοριακή πόλη», είπε η Φλόρες στην εφημερίδα. Η Φλόρες είπε ότι «ήξερε όταν τους είδα να βάζουν το σημείο εκτόξευσης ακριβώς πίσω από τη γραμμή των αμμόλοφων ότι θα ήταν καταστροφή για την παραλία μας».

«Έχει καταστρέψει έναν παρθένο παράδεισο στο όνομα της σωτηρίας των ζώων;», τόνισε, απορρίπτοντας τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου ως «απλώς έναν παραληρηματικό δισεκατομμυριούχο». «Καταστρέφουν ένα οικοσύστημα που υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια», πρόσθεσε ο Φλόρες.

Είπε ότι έχει δει πολλές πυρκαγιές και «πολλούς θανάτους θαλάσσιων χελωνών», μετά από επανειλημμένες εκτοξεύσεις και πολλαπλές εκρήξεις στο σημείο. Ο Μασκ υπερασπίστηκε την τοποθεσία της Μπόκα Τσίκα ως απαραίτητη για το μέλλον της ανθρωπότητας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η SpaceX εκτόξευσε 31 από τους 33 βαρείς ενισχυτικούς κινητήρες στον μεγαλύτερο πύραυλο στον κόσμο που κατασκευάστηκε ποτέ στο Starbase.

Ο Ίλον Μασκ, που έχει θέσει σε αναμονή τα σχέδια του να επεκτείνει το Starbase, υπερασπίστηκε το όραμά του ως απαραίτητο για την επιβίωση της ανθρωπότητας. «Κάτι μπορεί να πάει στραβά στη Γη», είπε σε μια εκδήλωση στο Starbase πέρυσι, σύμφωνα με τους The Sunday Times.

«Είμαστε οι φύλακες της ζωής», είπε. «Τα πλάσματα που αγαπάμε, δεν μπορούν να κατασκευάσουν διαστημόπλοια, αλλά μπορούμε να τα φέρουμε μαζί μας». Τον Μάρτιο του 2021, ο Μασκ ισχυρίστηκε ότι ο πληθυσμός της Starbase θα «αυξηθεί κατά αρκετές χιλιάδες άτομα τα επόμενα δύο χρόνια», καθώς η εταιρεία - με έδρα στο Χόθορν της Καλιφόρνια - επεκτείνει το εργατικό της δυναμικό.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου ο επιχειρηματίας να αμβλύνει τις αντιδράσεις των κατοίκων και των τοπικών φορέων, ο Μασκ δεσμεύτηκε να δωρίσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε στην κομητεία Κάμερον, όπου βρίσκεται η Μπόκα Τσίκα. Επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια θα έδινε για την «αναζωογόνηση του κέντρου» στο Μπράουνσβιλ, όπου περίπου το 29% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ