ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: «Οι τελευταίες στιγμές» που κατέγραψε 17χρονος επιζών

Σεισμός Τουρκία: «Οι τελευταίες στιγμές» που κατέγραψε 17χρονος επιζών
«Ο θάνατος, φίλοι μου, έρχεται σε μια στιγμή που δεν τον περιμένει κανείς» είπε ο 17χρονος AP Photo/Mehmet Mucahit Ceylan

Τις «τελευταίες του στιγμές» κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού του είχε καταγράψει 17χρονος έφηβος, που τελικά επέζησε του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Με το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας, ο νεαρός Τάχα Ερντέμ που τελικά βγήκε σώος από τα χαλάσματα, αποχαιρετούσε τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Ο 17χρονος και η οικογένειά του κοιμόταν βαθιά όταν ο σεισμός χτύπησε την πόλη τους, το Αντιγιαμάν στην νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Τάχα ξύπνησε απότομα από τις σεισμικές δονήσεις που έκαναν την τετραώροφη πολυκατοικία του να τρίζει ολόκληρη. Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, εκείνος, η μητέρα, ο πατέρας και οι μικρότεροι αδερφός και η αδερφή του βρέθηκαν κάτω από τα χαλάσματα του κτηρίου.

Βρέθηκε μόνος και παγιδευμένος κάτω από τόνους ερειπίων, με τα κύματα ισχυρών μετασεισμών να μετατοπίζουν τα συντρίμμια, στριμώχνοντας το χώρο που βρισκόταν ακόμη περισσότερα. Τότε, έβγαλε το κινητό του και άρχισε να ηχογραφεί το τελευταίο του αντίο, ελπίζοντας ότι θα ανακαλυφθεί μετά το θάνατό του.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο βίντεο που θα τραβήξω ποτέ για εσάς» είπε, με το τηλέφωνό του να τρέμει, καθώς οι δονήσεις εξακολουθούσαν να ταρακουνούν το κτήριο που κατέρρευσε αλλά και εκείνον.

«Ακόμα τρέμουμε. Ο θάνατος, φίλοι μου, έρχεται σε μια στιγμή που δεν τον περιμένει κανείς», λέει ο Taha, πριν αρχίσει να λέει μια μουσουλμανική προσευχή στα αραβικά.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μετανιώνω. Μακάρι ο Θεός να με συγχωρήσει για όλες τις αμαρτίες μου. Αν φύγω από εδώ ζωντανός σήμερα, υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλω να κάνω. Ακόμα τρέμουμε, ναι. Το χέρι μου δεν τρέμει, είναι μόνο ο σεισμός», λέει ο 17χρονος στο βίντεο που έχει διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως πιστεύει ότι η οικογένειά του είναι νεκρή, την οποία είναι έτοιμος να συναντήσει.

Κατά τη διάρκεια του βίντεο ακούγονται οι κραυγές άλλων εγκλωβισμένων.

Όμως ο Τάχα ήταν τυχερός, καθώς ήταν από τους πρώτους που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν. Απεγκλωβίστηκε 2 ώρες αργότερα από τους γείτονές του και μεταφέρθηκε στο σπίτι της θείας του.

Δέκα ώρες μετά το σεισμό, οι γονείς και τα αδέρφια του σώθηκαν από ντόπιους, που έψαξαν κάτω από τα χαλάσματα για να σώσους όσους περισσότερους μπορούσαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ