ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανός Ολυμπιονίκης «παγώνει» το σπέρμα του λόγω Ζίκα

Βρετανός Ολυμπιονίκης «παγώνει» το σπέρμα του λόγω Ζίκα
Ο Γκρεγκ Ράδερφορντ πανηγυρίζει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος, την τέταρτη ημέρα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στο Πεκίνο, την Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 Andy Lyons/Getty Images

Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και προκαλεί μικροκεφαλία στα βρέφη, έχει αναγκάσει πολλούς αθλητές να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει ωθήσει πολλές χώρες να σχεδιάσουν ειδικές προστατευτικές στολές για την παραμονή των αποστολών τους στο Ρίο.

Ο βρετανός χρυσός Ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος Γκρέγκ Ράδερφορντ (Greg Rutherford) αποφάσισε να μην το ρισκάρει και έσπευσε να καταψύξει το σπέρμα του, φοβούμενος ότι μπορεί να προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, όσο θα βρίσκεται στη Βραζιλία, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του CNN International.

Όπως έγραψε σε άρθρο της η σύζυγος του αθλητή Σούζι Βέριλ (Susie Verrill), τόσο εκείνη όσο και ο Γκρεγκ δεν θα το διακινδυνεύσουν, καθώς επιθυμούν να αποκτήσουν και άλλα παιδιά στο μέλλον. Η ίδια αποφάσισε να μην πάει στην Βραζιλία για να προστατεύσει όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τον μικρό τους γιο. Μεταξύ άλλων τόνισε πως τα έξοδα του ταξιδιού είναι πολλά και πως θα έχει περιορισμένο χρόνο με τον άντρα της.

Παρά τις ανησυχίες που εξαπλώνονται στην αθλητική κοινότητα, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ρίο 2016 Μάριο Ανδράδα (Mario Andrada) εμφανίστηκε την Τρίτη καθησυχαστικός: «είμαστε 110% έτοιμοι και μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιμένει ότι δεν θα καθυστερήσει, αλλά ούτε θα ακυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με την γραμματεία υγείας του Ρίο, ο αριθμός των κρουσμάτων του Ζίκα έχει ήδη μειωθεί σημαντικά. Τον Μάιο, υπήρξαν μόλις 702 κρούσματα της ασθένειας.

Greg Rutherford: Fearing Zika, Olympian freezes sperm
by Motez Bishara

ΔΗΜΟΦΙΛΗ