ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν - Πέταξαν με Τσαβούσογλου πάνω από τις πληγείσες περιοχές

Στην Τουρκία ο Μπλίνκεν - Πέταξαν με Τσαβούσογλου πάνω από τις πληγείσες περιοχές
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Clodagh Kilcoyne/Pool Photo via AP

Στην βάση του Ιντσιρλίκ προσγειώθηκε νωρίς το μεσημέρι ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος έγινε δεκτός από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσγλου επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας και είδαν την βιβλική καταστροφή στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας.

Επίσημα από τον Λευκό Οίκο αναφέρεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τρόπους βοήθειας πως τις περιοχές που έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές αλλά και τους κατοίκους τους που έρχονται κάθε ημέρα όλο και πιο κοντά στην βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Πολιτικοί αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού υπογραμμίζουν πάντως πως ο Άντονι Μπλίνκεν δεν θα συζητήσει σε ανώτατο επίπεδο με τους Τούρκους μόνο τα της καταστροφής.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να επιμείνουν έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες πως η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε άρση του βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Τουρκικά μέσα σημειώνουν πως η τουρκική ηγεσία δεν είναι απίθανό να ζητήσει επίσης άμεσα το «ΟΚ» για τα F-16 και να βρεθεί τρόπος να «καμφθούν» οι ενστάσεις της ομάδας Μενέντεζ για αυτό το ζήτημα.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες συναντήσεις του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία αλλά δεν θεωρείται απίθανο να υπάρξει συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ