ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο - Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης

Λιβύη: Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο - Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης
Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη και η άλλη στη Σύρτη, διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη AP Photo/Yousef Murad

Η Αφρικανική Ένωση θα οργανώσει μια σύνοδο εθνικής συμφιλίωσης για τη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση χωρίς τέλος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ανακοίνωσε σήμερα ο Μούσα Φάκι Μαχάματ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτού του διεθνούς οργανισμού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «συγκαλέσαμε τις διάφορες πλευρές και εργαζόμαστε μαζί τους για την ημερομηνία και τον τόπο της συνόδου» η οποία θα διεξαχθεί «υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης», υπό την προεδρία του Ντένις Σάσου Νγκουέσο, του προέδρου του Κονγκό.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, μία στην Τρίπολη (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ) και η άλλη στη Σύρτη, διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη. Το ανατολικό τμήμα και ένα μέρος του νότου ελέγχονται ντε φάκτο από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021 και είχαν ως στόχο τη σταθεροποίηση της χώρας, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Ο Φάκι είπε ότι πριν από λίγες εβδομάδες οργανώθηκε μια «προπαρασκευαστική σύνοδος» στην Τρίπολη. «Ζητήθηκε η αποχώρηση των μισθοφόρων (…) πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουν μεταξύ τους οι Λίβυοι, είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για να οδηγηθούμε στις εκλογές», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ