ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν από Κίεβο: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων

Μπάιντεν από Κίεβο: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/ POOL/ Evan Vucci

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων προς την  Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν, από το Κίεβο, όπου πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα HIMARS.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου αποτελεί «εξαιρετικά σημαντική κίνηση υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς».

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν την προμήθεια όπλων μακρού βεληνεκούς.

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Κίεβο κατά την διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου, χωρίς να υπάρξει ρωσική πυραυλική επίθεση.

Η επίσκεψη - έκπληξη Μπάιντεν στην ουκρανική πρωτεύουσα έγινε στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στη γειτονική Πολωνία όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Άντρζεϊ Ντούντα.

«Καθώς πλησιάζουμε στην επέτειο από τη βάρβαρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είμαι σήμερα στο Κίεβο για να συναντήσω τον πρόεδρο Ζελένσκι και να επαναβεβαιώσω την αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας στην ουκρανική δημοκρατία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ανέφερε ακόμη, πως όταν ο ο Πούτιν εξαπέλυσε την επίθεσή του πριν από περίπου ένα χρόνο, «πιστεύαμε ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και πως η Δύση θα διαιρεθεί. Πίστευε ότι θα μας νικήσει, αλλά έκανε λάθος».

Ο Μπάιντεν αναφέρει ακόμη, πως στο διάστημα αυτό οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, έχτισαν μια συμμαχία και πρόσφεραν μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη, «και αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ