ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Αντιμέτωποι με αποκλεισμό Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές

Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Αντιμέτωποι με αποκλεισμό Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές
Περισσότερες από 30 χώρες δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές AP/Eugene Hoshiko

Περισσότερες από 30 χώρες, μαζί και οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές συμμετοχής σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως ανέφερε ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η δήλωση ακολουθεί πρόσφατες προτάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που υποδηλώνουν ότι διερευνάται ένας χάρτης που θα επιτρέψει στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στους αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, πρόσθεσε η κυβέρνηση.

«Ανησυχούμε πολύ για τη σκοπιμότητα για Ρώσους και Λευκορώσους Ολυμπιακούς αθλητές να συμμετάσχουν ως "ουδέτεροι" ενώ χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από τα κράτη τους», εξηγεί επιστολή που έλαβε το AFP από αυτόν τον συνασπισμό περίπου τριάντα χωρών.

«Πιστεύουμε ακράδαντα, δεδομένου ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία... ότι δεν υπάρχει λόγος να ανατραπεί ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών και της Λευκορωσίας που αποφασίστηκε από τη ΔΟΕ», εξηγεί η επιστολή.

«Μέχρι να αντιμετωπιστούν αυτά τα θεμελιώδη θέματα, καθώς και η σκληρή έλλειψη σαφήνειας και συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον ορισμό της "ουδετερότητας", δεν αποδεχόμαστε ότι επιτρέπεται στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στους αγώνες», ισχυρίζονται και καταλήγουν: «Προτρέπουμε τη ΔΟΕ να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα που στοχεύουν όλες οι χώρες και να επανεξετάσει την πρότασή της ανάλογα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ