ΚΟΣΜΟΣ

Μαδαγασκάρη: Στο έλεος του κυκλώνα Φρέντι - Σαρώνει όλη τη νησιωτική χώρα

Μαδαγασκάρη: Στο έλεος του κυκλώνα Φρέντι - Σαρώνει όλη τη νησιωτική χώρα
Ήδη γίνονται αναφορές για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κυκλώνα Φρέντι AP/NOAA

Ο κυκλώνας Φρέντι έχει ήδη ξεκινήσει και πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Μαδαγασκάρης, φέρνοντας μαζί του θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ήδη οι αρχές της νησιωτικής χώρας της ανατολικής Αφρικής έχουν λάβει τα μέτρα τους και έχουν αναστείλει τη λειτουργία των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ ήδη γίνονται αναφορές για τον πρώτο θάνατο.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Μαδαγασκάρης, ο κυκλώνας Φρέντι έφθασε απόψε στο νοτιοανατολικό άκρο της νησιωτικής χώρας, ελαφρώς εξασθενημένος, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 130 χλμ/ώρα κατά μέσο όρο και ριπές που έφθαναν τα 180 χλμ/ώρα.

Σε σχετική ανακοίνωση, υπογράμμιζε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι παράκτιες περιοχές, κάνοντας λόγο για ισχυρές βροχοπτώσεις και κύματα ύψους άνω των 8 μέτρων στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών.

Ένας 27χρονος πνίγηκε κοντά στο λιμάνι του Μαχανόρο, ενώ περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην περιοχή Βατοβάβι, ανέφερε η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

«Στέγες σπιτιών παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους», είπε η Τάνια Ρατζαοναριβόνι, κάτοικος της πόλης Μαναντζάρι.

Σχεδόν έναν μήνα μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Σενέσο που στοίχισε τη ζωή σε 33 ανθρώπους και άφησε χιλιάδες άστεγους, η Μαδαγασκάρη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν καταστροφικό κυκλώνα.

Ο κυκλώνας Φρέντι αναμένεται στη συνέχεια να κατευθυνθεί δυτικά και να πλήξει τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, επηρεάζοντας περίπου 3,3 ανθρώπους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ