ΚΟΣΜΟΣ

Βλάντιμιρ Πούτιν - Γουάνγκ Γι: Επιβεβαίωσαν την στενή σχέση Κίνας-Ρωσίας

Βλάντιμιρ Πούτιν - Γουάνγκ Γι: Επιβεβαίωσαν την στενή σχέση Κίνας-Ρωσίας
Η Κίνα και η Ρωσία επιβεβαίωσαν τη στενή διμερή τους σχέση ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη (22/2) με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Γουάνγκ Γι, για να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας.

Η Κίνα και η Ρωσία επιβεβαίωσαν τη στενή διμερή τους σχέση ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είπε ότι «οι σινορωσικές σχέσεις προχωρούσαν όπως είχε προγραμματιστεί» και μίλησε για την επίτευξη «νέων ορόσημων» σε τομείς όπως το διμερές εμπόριο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι δύο χώρες είχαν «συνεχή συνεργασία» στις διεθνείς υποθέσεις και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας προς την Κίνα.

«Αγγίζουμε νέους ορίζοντες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πούτιν, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον Γι.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη διεθνή κατάσταση ως «αρκετά περίπλοκη» και είπε ότι η σινο-ρωσική συνεργασία είναι «σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης».

«Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στη συνομιλία που είχαν, ο Πούτιν είπε στον Γι ότι ανυπομονεί για μια επίσκεψη στη Μόσχα από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και για μια εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σπάνια δέχεται ξένους αξιωματούχους που δεν είναι αρχηγοί κράτους και αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τις προνομιακές σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Κινέζο σύμμαχό του.

Από την πλευρά του, ο Γουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του.

Οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο αφού είχε συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου», δήλωσε κατά τη συνάντηση αυτή ο Λαβρόφ.

Η επίσκεψη του Γουάνγκ Γι στη Ρωσία πραγματοποιείται ενώ η Κίνα επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στην ουκρανική σύγκρουση κάνοντας δημόσια λόγο για ένα ειρηνευτικό σχέδιο -που παραμένει προς το παρόν πολύ αόριστο- για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Ο Γουάνγκ Γι έφθασε χθες, Τρίτη, στη Μόσχα αφού είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που οργανώνεται στο Μόναχο, όπου του παρουσίασε, σύμφωνα με το Κίεβο, «στοιχεία κλειδιά του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου» για την Ουκρανία.

Η Κίνα υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για «πολιτική λύση» αυτή την εβδομάδα, εγκαίρως για τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Κίνα ουδέποτε υποστήριξε ούτε επέκρινε δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας πάντως την υποστήριξή της στη Μόσχα έναντι των δυτικών κυρώσεων.

Ωστόσο το Πεκίνο έχει ζητήσει επίσης να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ η Μόσχα διεκδικεί την προσάρτηση πέντε ουκρανικών περιφερειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ