ΚΟΣΜΟΣ

Η κλιματική κρίση απειλεί και το ποτό μαργαρίτα

Η κλιματική κρίση απειλεί και το ποτό μαργαρίτα
Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αυξανόμενη απειλή για τη μεξικανική νυχτερίδα με μακριά μύτη - που είναι ζωτικής σημασίας για την τεκίλα Pixabay

Η κλιματική αλλαγή απειλεί και την μαργαρίτα, το κλασικό αγαπημένο ποτό, αφού το κύριο συστατικό της, η αγαύη απειλείται από την αλλαγή του καιρού και από το νέο στέλεχος στον ζωτικό επικονιαστή του φυτού, τη νυχτερίδα.

Το ποτό με βάση την αγαύη, όπως η τεκίλα και το mezcal ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών το 2022, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποσταγμένων Ποτών των ΗΠΑ. Οι αναλυτές λένε μάλιστα ότι μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τη βότκα ως το ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα.

Ωστόσο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν καταστήσει σαφές ότι η έλλειψη νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια πίεση στην παραγωγή τροφίμων. Το κρασί και τα οινοπνευματώδη, δυστυχώς, δεν γλιτώνουν από αυτή την πρόβλεψη. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την υπερβόσκηση από εκτροφή βοοειδών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορεί να διαταράξουν τη διανομή και την καλλιέργεια της αγαύης, του κύριου συστατικού της τεκίλα.

Ενώ η αγαύη είναι ένα φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία που μπορεί να ευδοκιμήσει σε ζεστό καιρό με ελάχιστο έως καθόλου νερό, η Omanjana Goswami, επιστήμονας τροφίμων και περιβάλλοντος, είπε ότι ο κύκλος ζωής της αγαύης είναι πολύ εύθραυστος για να αντέξει τη μεγάλη καιρική κρίση που προκαλεί η κλιματική κρίση -από την ακραία ξηρασία έως τους θανατηφόρους κατακλυσμούς όπως αυτός που μόλις βίωσε η Καλιφόρνια.

«Η αγαύη είναι ένα φυτό της ερήμου. Αλλά δυστυχώς, οι κλιματικές επιπτώσεις δεν είναι γραμμικές. Αυτό δεν σημαίνει ότι καθώς οι θερμοκρασίες είναι ζεστές, θα παραμείνουν σταθερές», είπε η Goswami στο CNNi.

«Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με το απρόβλεπτο, είναι τόσο δύσκολο να προβλέψουμε πού θα πάει αυτό στο μέλλον», πρόσθεσε.

Τα ζώα που επικονιάζουν την αγαύη

Εκτός από τα φυτά της αγαύης που είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες, υπάρχει επίσης μια σημαντική κλιματική απειλή για τους επικονιαστές. Οι μέλισσες, οι πεταλούδες και οι νυχτερίδες γονιμοποιούν περίπου το 30% της τροφής που καταλήγει στο τραπέζι μας. Οι νυχτερίδες, όπως και τα πουλιά, θεωρούνται επίσης κύριος διασκορπιστής σπόρων. Αλλά καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο καιρός γίνεται πιο ακραίος και οι εποχές αλλάζουν, αυτοί οι επικονιαστές κινδυνεύουν από μεγάλη αναστάτωση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αυξανόμενη απειλή για τη μεξικανική νυχτερίδα με μακριά μύτη - που είναι ζωτικής σημασίας για την τεκίλα.

«Δεν θα είχατε τεκίλα αν δεν είχατε νυχτερίδες, γιατί αυτό είναι το μόνο πράγμα που γονιμοποιεί το φυτό αγαύης από το οποίο φτιάχνεται η τεκίλα», είπε στο CNNi ο Ρον Μάγκιλ, διευθυντής επικοινωνίας και ειδικός στην άγρια φύση στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι.

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη αγαύης, αλλά μόνο ένα - το φυτό αγαύης Weber Azul - φτιάχνει τεκίλα. Άλλα είδη αγαύης εγκαταλείφθηκαν στο Μεξικό και στις έρημες περιοχές των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Σύμφωνα με το νόμο, για να θεωρηθεί αυθεντική «τεκίλα», το απόσταγμα πρέπει να προέρχεται από την περιοχή της τεκίλα στο Μεξικό. Διαφορετικά, τα λικέρ αγαύης που παράγονται σε μέρη όπως η Καλιφόρνια μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως απόσταγμα αγαύης.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης για αποστάγματα αγαύης, είναι εύκολο για τους αγρότες να εμπλακούν στην πρακτική της μονοκαλλιέργειας, όπου επαναχρησιμοποιούν το ίδιο έδαφος για να καλλιεργήσουν μία μόνο καλλιέργεια, οδηγώντας σε απώλεια γενετικής ποικιλότητας, είπαν επιστήμονες στο CNNi. Αυτό περιλαμβάνει μέρη όπως η Καλιφόρνια, όπου οι αγρότες δεν βασίζονται σε εξωτερικούς επικονιαστές όπως οι νυχτερίδες για να καλλιεργήσουν τις καλλιέργειές τους αγαύης.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές όπως ο Ron Runnebaum, επίκουρος καθηγητής αμπελουργίας και οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, προσπαθούν να εξερευνήσουν περισσότερο αυτή τη γενετική ποικιλότητα για να δουν ποιες παραλλαγές εκτός από την μπλε αγαύη μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα για να αποφευχθεί η απώλεια της διαφορετικότητας.

Οικονομική ευκαιρία

Τα φυτά αγαύης απαιτούν λίγο πότισμα και μπορούν να επιτρέψουν στους αγρότες να φυτέψουν καλλιέργειες σε γη στην οποία διαφορετικά θα είχε γίνει αγρανάπαυση λόγω έλλειψης νερού. Και ενώ χρειάζονται έξι έως οκτώ χρόνια για να ωριμάσουν τα φυτά της αγαύης, οι επιστήμονες λένε ότι τα φυτά αγαύης μπορούν επίσης να απορροφήσουν τη ρύπανση του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη από την ατμόσφαιρα.

Δεδομένων αυτών των πλεονεκτημάτων – και καθώς η Δύση βυθίζεται σε μια πολυετή ξηρασία – ο Craig Reynolds, καλλιεργητής αγαύης και ιδρυτικός διευθυντής του Συμβουλίου Αγαύης της Καλιφόρνια, είπε ότι βλέπει τα αποστάγματα αγαύης ως οικονομική ευκαιρία, λέγοντας πως οι βιομηχανίες πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζονται και να σκέφτονται τρόπους επιβίωσης σε ένα πιο ζεστό και ξηρό μέλλον.

Why the climate crisis may be coming for your margarita next By Rachel Ramirez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ