ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Πριν από 2.400 χρόνια η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι - Πώς καθόταν ο χρήστης

Κίνα: Πριν από 2.400 χρόνια η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι - Πώς καθόταν ο χρήστης
AP Photo/Eric Risberg

Την αρχαιότερη τουαλέτα με σύστημα αποχέτευσης στον κόσμο ανακάλυψαν αρχαιολόγοι της Κίνας σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο. Ερευνώντας δύο μεγάλα κτήρια στα ερείπια ενός παλατιού κοντά στην πόλη Yueyang, βρήκαν μπροστά τους μία τουαλέτα 2.400 ετών.

Η ανακάλυψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έως τώρα, η εφεύρεση της σύγχρονης τουαλέτας αποδιδόταν στη Βικτωριανή Αγγλία του 16ου αιώνα. Οι αρχαιολόγοι συναρμολόγησαν τα σπασμένα κομμάτια και είδαν μία λεκάνη και έναν αγωγό ο οποίος οδηγούσε τα περιττώματα σε εξωτερικό χώρο.


Θεωρείται αντικείμενο «πολυτελείας» το οποίο χρησιμοποιούταν μόνο από υψηλά ιστάμενα μέλη του παλατιού, με τους υπηρέτες να ρίχνουν νερό στη λεκάνη κάθε φορά που κάποιος τη χρησιμοποιούσε.

Η ανακάλυψη φέρεται να έγινε το περασμένο καλοκαίρι, όμως η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι, ηλικίας 2.400 ετών αποκαλύφθηκε τώρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χειροκίνητη τουαλέτα χρησιμοποιούνταν ήδη από την περίοδο των εμπόλεμων κρατών (424 π.Χ.) και μέχρι τη δυναστεία Qin (221 έως 206 π.Χ.).

Τα απόβλητα σε εξωτερικό λάκκο

«Είναι η πρώτη και μοναδική τουαλέτα με καζανάκι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Κίνα», σύμφωνα με τον Liu Rui, ερευνητή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. «Όλοι στον χώρο έμειναν έκπληκτοι και μετά όλοι μας ξεσπάσαμε σε γέλια» αναφέρει ο ίδιος.

Ο καινοτόμος για την εποχή του σχεδιασμός της τουαλέτας ήταν τέτοιος, έτσι ώστε η «λεκάνη» να βρίσκεται μέσα, ενώ ένας σωλήνας οδηγούσε τα απόβλητα σε έναν εξωτερικό λάκκο. Όπως αναφέρει η New York Post, η τουαλέτα ίσως και να χρησιμοποιήθηκε από τον Qin Xiaogong, ο οποίος έζησε από το 381 έως το 338 π.Χ., ή ακόμη και από τον πατέρα του, Qin Xian’gong (424 έως 362 π.Χ.).

Οι ερευνητές σημειώνουν, επίσης, πως το άνω μισό της κατασκευής δε βρέθηκε στην ανασκαφή, οπότε δεν είναι σαφές αν ο χρήστης καθόταν ή καθόταν οκλαδόν όταν χρησιμοποιούσε την τουαλέτα. Ο Rui υπέθεσε ότι οι χρήστες έπρεπε να κάθονται οκλαδόν, με βάση τα αρχεία των τουαλετών από τη Δυτική Δυναστεία Χαν (206 π.Χ. έως 24 μ.Χ.). «Η τουαλέτα με καζανάκι είναι απτή απόδειξη της σημασίας που έδιναν οι αρχαίοι Κινέζοι στην υγιεινή», δήλωσε ο Rui.

Πριν από την ανακάλυψη της τουαλέτας Yueyang, πιστεύεται ότι η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι ανακαλύφθηκε από τον Sir John Harrington τον 16ο αιώνα. Η ανασκαφή της Yueyang στην Κίνα συνεχίζεται από το 2012.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ