ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο πόλεμος θα τελειώσει

Μεντβέντεφ: Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο πόλεμος θα τελειώσει
Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της με τη συνθήκη New Start για να μην μπορέσει η Δύση να την νικήσει στο πεδίο της μάχης και προέτρεψε τις αμερικανικές ελίτ «να σκεφτούν τι έχουν κάνει», τόνισε ο Μεντβέντεφ (Ernesto Mastrascusa/Pool Photo via AP)

Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σχολιάζοντας τις ομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τρίτη, ο Μεντβέντεφ είπε στο Telegram ότι ο Πούτιν ανακοίνωσε μια μακροπρόθεσμη απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Νέα Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START), ενώ ο Μπάιντεν «απευθυνόταν στον ρωσικό λαό μπροστά σε ένα πλήθος Πολωνών».

Ο Μεντβέντεφ, επίσης πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός, είπε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη Νέας START θα έχει τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο γενικά και στις ΗΠΑ ειδικότερα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ προμήθευαν «γιγαντιαίους όγκους όπλων» στην Ουκρανία, εργάζονταν «για να νικήσουν, να συγκρατήσουν και να καταστρέψουν τη Ρωσία» και ταυτόχρονα άφηναν τη στρατηγική ασφάλεια ως ξεχωριστό θέμα «που δεν αφορά» τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτό το συμπέρασμα (η σταθερότητα της ασφάλειας είναι ξεχωριστή από τη σύγκρουση στην Ουκρανία) είναι χειρότερο από έγκλημα - είναι ένα χονδροειδές λάθος των Αμερικανών. Ένα λάθος που γεννήθηκε από το αίσθημα ανωτερότητας και ατιμωρησίας τους».

«Σε τελική ανάλυση, είναι προφανές σε όλες τις λογικές δυνάμεις ότι εάν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, τότε είμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας σύγκρουσης. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με οποιοδήποτε όπλο , συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της με τη συνθήκη για να μην μπορέσει η Δύση να την νικήσει στο πεδίο της μάχης και προέτρεψε τις αμερικανικές ελίτ «να σκεφτούν τι έχουν κάνει».

«Θα παρακολουθήσουμε επίσης την αντίδραση άλλων πυρηνικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ: της Γαλλίας και της Βρετανίας. Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις τους συνήθως δεν περιλαμβάνονταν στην ισορροπία των πυρηνικών κεφαλών και των φορέων κατά την προετοιμασία των συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ (η οποία υπέγραψε την συνθήκη START το 1991 και είναι καιρός να γίνει αυτό», σημείωσε.

Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε την ομιλία του Μπάιντεν στη Βαρσοβία «ένα κήρυγμα με τον παραδοσιακό για την Αμερική μεσσιανικό τρόπο, προσαρμοσμένο στη γεροντική».

«Φαινόταν άδικο και γελοίο. Ποιος είναι αυτός ο παράξενος γέρος που μιλάει με μπερδεμένο βλέμμα από την Πολωνία; Γιατί απευθύνεται στους ανθρώπους μιας άλλης χώρας σε μια εποχή που έχει πολλά εγχώρια προβλήματα;

«Ποιος είναι ο λόγος μας να ακούσουμε έναν πολιτικό από ένα εχθρικό κράτος που αποπνέει μίσος για την πατρίδα μας; Γιατί οι Ρώσοι πολίτες να πιστέψουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, που εξαπέλυσε τον μεγαλύτερο αριθμό πολέμων τον 20ο και τον 21ο αιώνα, αλλά μας κατηγορεί με επιθετικότητα?», ρώτησε ο Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι ΗΠΑ ηγούνται των διεθνών προσπαθειών με στόχο «να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπάιντεν για το τέλος του πολέμου σε περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν «εξευγενισμένα ψέματα».

«Εάν η Ρωσία σταματήσει την ειδική της επιχείρηση, χωρίς να πετύχει τη νίκη, δεν θα υπάρχει Ρωσία, θα διαλυθεί. Εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να παρέχουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, ο πόλεμος θα τελειώσει», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ