ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πώς το DNA από τσιγάρο οδήγησε στο δολοφόνο 24χρονης μετά από 50 χρόνια

ΗΠΑ: Πώς το DNA από τσιγάρο οδήγησε στο δολοφόνο 24χρονης μετά από 50 χρόνια
Η 24χρονη Ρίτα Κούρα βρέθηκε στραγγαλισμένη τον Ιούλιο του 1971 Vermont State Police / CNNi

Μετά από μισό αιώνα εξιχνιάστηκε δολοφονία γυναίκας στις ΗΠΑ, καθώς οι σύγχρονες μέθοδοι για την ανάλυση του DNA οδήγησαν την αστυνομία του Βέρμοντ στον δολοφόνο, ο οποίος έχει πλέον πεθάνει.

Οι ερευνητές αναλύοντας το DNA που βρέθηκε σε ένα αποτσίγαρο, αναγνώρισαν τον δολοφόνο στο πρόσωπο του Γουίλιαμ ΝτεΡους, που ζούσε στην ίδια πολυκατοικία με το θύμα, την 24χρονη Ρίτα Κούραν, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η αστυνομία του Βερμόντ. Ωστόσο ο αναγνωρισμένος ως δράστης, ΝτεΡους, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο Σαν Φρανσίσκο το 1986, με την υπόθεση να έχει πλέον κλείσει.

Οι ερευνητές είναι πλέον «ομόφωνα βέβαιοι» ότι ο ΝτεΡους ήταν υπεύθυνος, αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Τον Ιούλιο του 1971 η συγκάτοικός της βρήκε στραγγαλισμένη στο δωμάτιό της την Ρίτα Κούραν. Το βράδυ της δολοφονίας ο ΝτεΡους ο οποίος ζούσε δύο ορόφους πάνω από το διαμέρισμα του θύματος, τσακώθηκε με τη σύζυγό του και έφυγε για να «ηρεμήσει», σύμφωνα με την έκθεση έρευνας της αστυνομίας του Μπέρλινγκτον.

Η Ρίτα Κούραν 24 ετών, βρέθηκε αργότερα νεκρή, άγρια ξυλοκοπημένη αφού προφανώς είχε δώσει μια άνιση μάχη με τον δράστη, έγραψε τότε ένας ντετέκτιβ.

Το σπίτι όπου έμεναν δράστης και θύμαVermont State Police/CNNi

Αλλά όταν οι ερευνητές ανέκριναν τον ΝτεΡους και τη σύζυγό του το επόμενο πρωί, το ζευγάρι είπε ότι ήταν μαζί όλη τη νύχτα και δεν άκουσαν, ούτε είδαν τίποτα. Μετά την αποχώρηση της αστυνομίας, ο ΝτεΡους είπε στη σύζυγό του εάν ανακριθούν ξανά, δεν θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι είχε φύγει από το διαμέρισμα γιατί «θα τον κυνηγούσαν» επειδή είχε ποινικό ιστορικό, είπε η αστυνομία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.

Μια εξέλιξη στην υπόθεση ήρθε τελικά το 2014 όταν αναλύθηκε DNA από ένα αποτσίγαρο που είχε βρεθεί δίπλα στο σώμα της δολοφονημένης γυναίκας, είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη συνέντευξη Τύπου. Ωσόσο αν και το προφίλ υποβλήθηκε σε μια εθνική βάση δεδομένων για ποινικό DNA, όπως είπε, δεν έγινε ταυτοποίηση αφού το άτομο με αυτό το DNA δεν είχε καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων, πιθανώς επειδή δεν είχε καταδίκη για κακούργημα.

Το 2019 ο ντεντέκτιβ Τζέιμς Τρίεντ, άνοιξε ξανά την υπόθεση προσεγγίζοντάς της από διαφορετική σκοπιά.

Αντί να δουλέψει μόνο ένας ντετέκτιβ όπως συνηθιζεται, αντιμετώπισε το έγκλημα σαν να είχε μόλις διαπραχθεί, φέρνοντας μια ομάδα αστυνομικών και ειδικών για να το εξετάσουν και να το συζητήσουν, λέει η έκθεση έρευνας.

Η ομάδα άρχισε να επανεξετάζει τα στοιχεία, είπε ο Τρίεντ, και αποφάσισε να αναλύσει το DNA του τσιγάρου χρησιμοποιώντας γενετική γενεαλογία για να εντοπίσει πιθανά μέλη της οικογένειας του ατόμου του οποίου το DNA είναι ίδιο.

Ένας εξωτερικός ειδικός στη γενεαλογία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το DNA του τσιγάρου είχε ισχυρές συνδέσεις με συγγενείς του ΝτεΡους, τόσο από την πατρική όσο και από τη μητρική πλευρά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εντόπισαν ζωντανό ετεροθαλή αδερφό του ΝτεΡους που ήταν πρόθυμος να δώσει δείγμα DNA. Το αποτέλεσμα ενίσχυσε το συμπέρασμα ότι το DNA του τσιγάρου ανήκε στον ΝτεΡους, λέει η έκθεση.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι DNA που έμεινε στο σκισμένο παλτό της γυναίκας ταίριαζε επίσης με το DNA στο αποτσίγαρο, αναφέρει η έκθεση. Οι ερευνητές πήραν ξανά συνέντευξη από την τότε σύζυγό του, η οποία παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα για το άλλοθι του ΝτεΡους.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο εν ενεργεία αρχηγός της αστυνομίας του Μπέρλινγκτον Τζον Μουράντ είπε ότι η μέρα ήταν «γεμάτη με ανάμεικτα συναισθήματα».

«Τελικά, αυτά τα συναισθήματα είναι συναισθήματα ανακούφισης, υπερηφάνειας για μένα (και) για αυτό το τμήμα, αλλά κυρίως για δικαιοσύνη σε μια οικογένεια που έχει περάσει μια απίστευτη δοκιμασία για περισσότερο από μισό αιώνα», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ