ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στον «αέρα» οι εκλογές - Δεν επαληθεύεται η ημερομηνία της 18ης Ιουνίου

Τουρκία: Στον «αέρα» οι εκλογές - Δεν επαληθεύεται η ημερομηνία της 18ης Ιουνίου
Μέλη της τουρκικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, μέχρι και για ένα έτος Turkish Presidency via AP

Με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία να αποτελεί το βασικό ζήτημα που απασχολεί την τουρκική κοινωνία, η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στη γείτονα χώρα βρίσκεται για ακόμα μία φορά στον «αέρα», με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην επαληθεύει το σενάριο της 18ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέλη της τουρκικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για αναβολή της εκλογικής διαδικασίας, μέχρι και για ένα έτος. Σημειώνεται ότι, ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί πως αν του δοθεί ένας ακόμη χρόνος θα τα διορθώσει όλα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, πηγές του κυβερνώντος κόμματος AKP δηλώνουν ότι «αν επρόκειτο να υπάρξει μια καθυστέρηση, θα χρειαζόταν μια καθυστέρηση ενός έτους για να έχει νόημα», σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί θα συζητήσουν το θέμα και θα πάρουν μια τελική απόφαση, αλλά αυτή τη στιγμή η 14η Μαΐου φαντάζει μια ημερομηνία πολύ νωρίς και οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν για τις 18 Ιουνίου», ήταν το επικρατέστερο σενάριο μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (22/2).

Υπενθυμίζεται ότι, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσανατολιζόταν για διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς οι σκέψεις περί αναβολής τους λόγω του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου αρχίζουν να απομακρύνονται, σύμφωνα με δηλώσεις τριών αξιωματούχων στο Reuters.

Τον Ιανουάριο, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία, είχε αναγγείλει την πρόωρη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Μάιο.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της χώρας.

Μέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που σκότωσε περισσότερους από 43.000 ανθρώπους στην Τουρκία, ένας αξιωματούχος τόνισε ότι η καταστροφή αυτή έθετε «σοβαρές δυσκολίες» για την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών. Τώρα, όσοι βρίσκονται κοντά στον Τούρκο πρόεδρο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στρέφεται κατά της ιδέας αναβολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ