ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών - Σταματούν οι εξαγωγές

Βραζιλία: Κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών - Σταματούν οι εξαγωγές
Το μέτρο αυτό αφορά μόνο την Κίνα και ελήφθη με βάση ένα διμερές πρωτόκολλο που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες Pixabay

Η Βραζιλία ανέστειλε τις εξαγωγές βοδινού κρέατος στην Κίνα αφού εντοπίστηκε ένα «πολύ πιθανό» κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στην Πολιτεία Παρά, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας. Το μέτρο αυτό αφορά μόνο την Κίνα και ελήφθη με βάση ένα διμερές πρωτόκολλο που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, «το μοσχαρίσιο κρέας που προορίζεται για κατανάλωση δεν επηρεάζεται» από τον εντοπισμό της ασθένειας αυτής σε μια αγελάδα ηλικίας 9 ετών. Δείγματα έχουν σταλεί για εξετάσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), στον Καναδά.

Ο υπουργός Κάρλος Φαβάρο διαβεβαίωσε ότι ελήφθησαν αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα. «Το θέμα αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να εγγυηθούμε στους Βραζιλιάνους και τους ξένους καταναλωτές την ποιότητα των κρεάτων μας», τόνισε.

Ο υπουργός είπε σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι πρόκειται πιθανότατα για μια «άτυπη» μορφή της νόσου των «τρελών αγελάδων» που σχετίζεται με τη γήρανση των ζώων. Στις άτυπες μορφές η ασθένεια δεν προέρχεται από την κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών.

Η Υπηρεσία Προστασίας της Γεωργίας στην Παρά (Adepara) εξήγησε εξάλλου ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας στο υπόλοιπο κοπάδι, ούτε μετάδοσής της στους ανθρώπους.

Πέρσι οι εξαγωγές βοδινού από τη Βραζιλία έφτασαν τους 2,3 εκατομμύρια τόνους. Σχεδόν η μισή ποσότητα, αξίας 13,1 δισεκ. δολαρίων, προοριζόταν για την κινεζική αγορά. Τον Σεπτέμβριο του 2021 εντοπίστηκαν δύο άτυπα κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, στη Μίνας Ζεράις και το Μάτο Γκρόσο. Οι εξαγωγές προς την Κίνα διακόπηκαν τότε για τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ