ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μήνυμα του Ζελένσκι ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μήνυμα του Ζελένσκι ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή
«Ξέρουμε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της νίκης μας!» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση του ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια (Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

Η επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σηματοδοτεί «έτος πόνου, θλίψης, πίστης και ενότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε να πιέσει για τη νίκη το 2023 καθώς ο ίδιος μαζί με άλλους Ουκρανούς τίμησαν την Παρασκευή τη ζοφερή πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής που άλλαξε τη ζωή τους.

Σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι οι Ουκρανοί είχαν αποδείξει ότι είναι «αήττητοι» σε αυτό που αποκάλεσε «ένα έτος πόνου, θλίψης, πίστης και ενότητας».

«Ξέρουμε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της νίκης μας!» έγραψε στο tweet.

Η Βρετανία καλεί την G7 να επισπεύσει τη στρατιωτική βοήθεια

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακκαλεί τους συμμάχους του στην G7, να επιταχύνουν την παράδοση των όπλων και των πυρομαχικών, προς το Κίεβο, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης μέσω βιντεοδιάσκεψης, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων τους καλεί να προμηθεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με οπλικά συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας.

«Προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, πρέπει να αποκτήσει αποφασιστικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης», θα πει ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Τόρις στη συζήτηση των ηγετών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Νέα στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα, τη χορήγηση νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

«Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψη που έκανε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς «πώς να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της».

Θύμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περισσότερο πυροβολικό, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα HIMARS», πέρα από τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στείλει περισσότερα ελαφριά τεθωρακισμένα και, αργότερα, βαριά άρματα μάχης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ