ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση-κόλαφος για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Γερμανία

Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση-κόλαφος για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Γερμανία

Η Γερμανία έχει αποτύχει να διαχειριστεί την ραγδαία άνοδο των εγκλημάτων μίσους, όπως είναι οι επιθέσεις σε καταφύγια προσφύγων ενώ υπάρχουν ενδείξεις για «θεσμοθετημένο ρατσισμό» που αποτελεί πρόβλημα που παρατηρείται σε δυνάμεις επιβολής του νόμου, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε με έκθεσή της ότι πολύ πιο πριν την μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων στην Γερμανία, την περασμένη χρονιά, οι αρχές δεν διερευνούσαν επαρκώς, ούτε προσήγαγαν ή απήγγειλαν κατηγορίες σε υπόπτους για εγκλήματα μίσους.

Η έκθεση αναφέρει την μικρή νεοναζιστική ομάδα που η δράση της αποκαλύφθηκε το 2011, την National Socialist Underground (NSU), η οποία δολοφόνησε εννέα μετανάστες και μια γυναίκα αστυνομικό μεταξύ του 2000 και 2007.

«Με τα εγκλήματα μίσους να καταγράφουν άνοδο στην Γερμανία, η αποδεδειγμένη ανεπάρκεια των δυνάμεων επιβολής του νόμου στη ρατσιστική βία πρέπει να αντιμετωπιστεί», λέει ο ερευνητής της Αμνηστίας, Μάρκο Περολίνι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μας, δήλωσε πως το υπουργείο του θα αξιολογήσει προσεκτικά την έκθεση της Αμνηστίας και θα εξετάσει ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο – ένα έννομο κράτος δεν μπορεί να δεχτεί την ρατσιτσική βία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να πιάσουμε άμεσα τους θύτες και να τους τιμωρήσουμε».

Έπειτα από έρευνα 19 μηνών με αντικείμενο την νεοναζιστική οργάνωση NSU, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο συνδυασμός προχειρότητας στις έρευνες και της προκατάληψης, επέτρεψε στο NSU να δρα ανενόχλητο για πάνω από μια δεκαετία.

Οι επιθέσεις σε καταφύγια προσφύγων έχουν καταγράψει άλμα και ανήλθαν σε 1.031 κρούσματα το 2015, από 199 την προηγούμενη χρονιά και 69 το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, οι επιθέσεις αναμένεται να σημειώσουν αύξηση δεδομένου ότι ήδη 347 έχουν καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ