ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Γάλλοι κομάντος επιχειρούν κατά του ISIS

Συρία: Γάλλοι κομάντος επιχειρούν κατά του ISIS
EUROKINISSI/ GONZALO FUENTES

Γαλλικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στη Συρία και συνδράμουν τη μάχη κατά των τζιχαντιστών, όπως παραδέχτηκε, σήμερα, για πρώτη φορά το Παρίσι.

"Η επιχείρηση στο Μίνμπετζ, στη βόρεια Συρία, υποστηρίζεται σαφώς από έναν αριθμό κρατών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία. Η υποστήριξη αυτή είναι η ίδια ως συνήθως, δηλαδή είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα", δήλωσαν στο AFP άνθρωποι από το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Άμυνας χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό των στρατιωτών που βρίσκονται στο συριακό έδαφος.

Οι Γάλλοι στρατιωτικοί δεν επεμβαίνουν και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να εμπλακούν άμεσα σε μάχες με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ιδιαίτερα εκείνοι που είναι παρόντες στην Μίνμπετζ, υπογραμμίστηκε ακόμα από τις πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονταν μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες στο πλευρό των Συριακών Δυνάμεων στην επιχείρηση που διεξάγεται στο Μίνμπετζ, στην επαρχία του Χαλεπίου.

Σχολιάζοντας την εν λόγω επιχείρηση ο Λε Ντριάν είχε δηλώσει την Παρασκευή σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι "η υποστήριξη έγκειται σε μια συνδρομή σε όπλα, σε αεροπορική παρουσία και στην παροχή συμβουλών”.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία υποστηρίζεται από επιδρομές των διεθνών συμμαχικών δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αποσκοπεί στο να αποκόψει τον άξονα τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους με άνδρες, όπλα και χρήματα από την τουρκική μεθόριο. Σημειώνεται ότι οι Συριακές Δυνάμεις έχουν καταφέρει να φτάσουν στην περιφέρεια της πόλης.

Περίπου 400 στρατιώτες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί σε 17 χώρες, κυρίως του Σάχελ, σε ένα σύνολο 2.500 ανδρών, διευκρίνισε στρατιωτική πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ