ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Αυξάνει τους ελέγχους σε εξαγωγές και δασμούς

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Αυξάνει τους ελέγχους σε εξαγωγές και δασμούς
Θα προσφέρει επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός μαχητικών αεροπλάνων F-16 AP/Evan Vucci

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των συμμάχων της, δηλαδή ελέγχους στις εξαγωγές και δασμούς, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν τις δυνατότητες της Μόσχας στον πόλεμο.

Ανακοίνωσε εξίσου, πως θα προσφέρει επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός μαχητικών αεροπλάνων F-16 που έχει ζητήσει η Ουκρανία.

«Οι κυρώσεις αφορούν στόχους στη Ρωσία και «παράγοντες τρίτων χωρών» στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή που υποστηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσία.

Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε επιπρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με την αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία της Ρωσίας, περιλαμβανομένων εκείνων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι τα ρωσικά αποθέματα περιλαμβάνουν και πάλι είδη που υπόκεινται σε κυρώσεις, ή οι οποίοι επιτρέπουν την αποφυγή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει διακηρύξεις για την αύξηση των δασμών σε ρωσικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένους δασμούς για περισσότερα από 100 ρωσικά μέταλλα, μεταλλεύματα και χημικά προϊόντα αξίας περίπου 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία.

«Θα αυξήσει επίσης σημαντικά τα κόστη για το αλουμίνιο που τήκεται στη Ρωσία προκειμένου να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ ώστε να αντισταθμίσει τη βλάβη που προκαλείται στην εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα προβεί σε αρκετές ενέργειες για τον έλεγχο των εξαγωγών, καταγράφοντας σχεδόν 90 ρωσικές εταιρίες και εταιρίες τρίτων χωρών, περιλαμβανομένων εταιριών στην Κίνα, για ανάμιξη στην αποφυγή των κυρώσεων προκειμένου να υποστηριχθεί ο αμυντικός τομέας της Ρωσίας.

«Θα απαγορευθεί στις στοχοποιηθείσες εταιρίες η αγορά ειδών, όπως ημιαγωγοί, είτε κατασκευάζονται στις ΗΠΑ είτε κατασκευάζονται στο εξωτερικό με τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ», συμπληρώνει επίσης ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή.

Νέα στρατιωτική βοήθεια 2 δισ. στην Ουκρανία

Τη χορήγηση νέας δόσης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας.

«Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψη που έκανε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς «πώς να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της».

Θύμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περισσότερο πυροβολικό, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα HIMARS», πέρα από τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στείλει περισσότερα ελαφριά τεθωρακισμένα και, αργότερα, βαριά άρματα μάχης.

Το σύστημα HIMARS, το οποίο κατασκευάζει ο αμερικανικός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin, αποτελείται από εκτοξευτήρες πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε οχήματα με ελαφριά θωράκιση. Χρησιμοποιείται ήδη από τις ουκρανικές δυνάμεις, που το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ακριβές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ