ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 50.000 και στις δύο χώρες

Σεισμοί σε Τουρκία και Συρία:  Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 50.000 και στις δύο χώρες
Πάνω από 160.000 κτήρια, με 520.000 διαμερίσματα, κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία στους πρόσφατους σεισμούς AP/Emrah Gurel

Στους 50.000 ανέρχονται οι νεκροί, από τους φονικούς σεισμόυς που ισοπέδωσαν τόσο την Τουρκία, όσο και την Συρία, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που έδωσαν στην δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD), οι νεκροί στην Τουρκία λόγω των σεισμών ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 44.218, και στη Συρία, οι νεκροί σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό είναι 5.914, κάτι που σημαίνει ότι και στις δύο χώρες μαζί τα θύματα ξεπερνούν τις 50.000.

Κανονισμοί ανοικοδόμησης μετά την τραγωδία

Κανονισμούς ανοικοδόμησης εξέδωσε σήμερα Παρασκευή (24/2) η Τουρκία για τις περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς αυτό τον μήνα προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε εταιρίες ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς να βοηθήσουν στην στέγαση εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, ιδιώτες, φορείς και οργανισμοί θα μπορούν να κατασκευάζουν κατοικίες και χώρους εργασίας που θα μπορούν να προσφέρουν ως δωρεά στο υπουργείο αστικοποίησης και εκείνα τα ακίνητα θα δοθούν στη συνέχεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Πάνω από 160.000 κτήρια, με 520.000 διαμερίσματα, κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία στους πρόσφατους σεισμούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να ανοικοδομήσει σπίτια μέσα σε ένα χρόνο, αν και ειδικοί έχουν πει ότι οι αρχές θα πρέπει να βάζουν την ασφάλεια ως προτεραιότητα έναντι της ταχύτητας. Ορισμένα κτήρια που υποτίθεται ότι ήταν κατασκευασμένα για να αντέχουν κατέρρευσαν στους πρόσφατους σεισμούς. Πολλοί επιζώντες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή της νότιας Τουρκίας που επλήγη ή έχουν καταφύγει σε σκηνές, κοντέινερ και άλλα καταλύματα που προσφέρονται από το κράτος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε στο CNNTurk ότι 171 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 77 ακόμα είναι αντιμέτωποι με πιθανή κράτηση στο πλαίσιο έρευνας για τα κτήρια που κατέρρευσαν στη σεισμόπληκτη περιοχή, σε σχέση με παραβάσεις του οικοδομικού κανονισμού.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστηρίων. Όλοι θα τιμωρηθούν ανάλογα με τις ευθύνες τους», δήλωσε ο Μποζντάγκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν αλλαγές στη νομοθεσία για εγκλήματα που αφορούν κατασκευαστικές άδειες και δήλωσε ότι οι αρχές θα συζητήσουν πιο αυστηρές τιμωρίες και αποτρεπτικά μέτρα για την παραβίαση των κανόνων οριοθέτησης ζωνών, που ορίζουν πού και πώς μπορούν να χτιστούν κτήρια με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο αριθμός των νεκρών από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς ξεπερνά πλέον τους 43.500 ανθρώπους στην Τουρκία, ενώ οι νεκροί στη γειτονική Συρία πλησιάζουν τους 6.000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ