ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν λέει πως ανέπτυξε νέο πύραυλο Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς

Το Ιράν λέει πως ανέπτυξε νέο πύραυλο Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς
Εξέλιξη που θεωρείται πως θα εντείνει την ανησυχία της Δύσης EPA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ιράν ανέπτυξε πύραυλο Κρουζ, ο οποίος έχει κατ’ αυτό δραστικό βεληνεκές 1.650 χιλιομέτρων, δήλωσε χθες Παρασκευή ανώτατος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, εξέλιξη που θεωρείται πως θα εντείνει την ανησυχία της Δύσης, η οποία καταγγέλλει ολοένα πιο έντονα τη χρήση ιρανικών UAVs από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία και γενικότερα την υλική υποστήριξη της Τεχεράνης στη Μόσχα.

Παράλληλα ο Αμιραλί Χαζιζαντέχ, ο επικεφαλής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, επανέλαβε την απειλή πως το Ιράν θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του κορυφαίου αξιωματικού του Κάσεμ Σουλεϊμάνι, δηλώνοντας «επιδιώκουμε να σκοτώσουμε τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ».

«Ο πύραυλος Κρουζ που αναπτύξαμε έχει βεληνεκές 1.650 χιλιομέτρων και προστέθηκε στο πυραυλικό οπλοστάσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», είπε ο Αμιραλί Χαζιζαντέχ στην κρατική τηλεόραση.

Στην εκπομπή προβλήθηκαν για πρώτη φορά πλάνα με τον πύραυλο, που βαφτίστηκε «Paveh».

Ο αξιωματικός ανέφερε εξάλλου πως η Τεχεράνη δεν είχε σκοπό να σκοτώσει «καημένους φαντάρους» όταν εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμάνι σε επιδρομή αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2020 στη Βαγδάτη.

«Αν θέλει ο Θεός, σκοπεύουμε να σκοτώσουμε τον Τραμπ. Ο (πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ) Πομπέο και οι ανώτατοι διοικητές που διέταξαν (τον θάνατο του Σουλεϊμάνι) πρέπει να σκοτωθούν» επίσης, επέμεινε ο Αμιραλί Χαζιζαντέχ στην ίδια συνέντευξη.

Η ιρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει ορκιστεί επανειλημμένα ότι θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμάνι, του πρώην ηγέτη της δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Ιράν επεκτείνει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων, ιδίως βαλλιστικών πυραύλων, παρά το ότι οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες εναντιώνονται και εκφράζουν έντονη ανησυχία. Η Τεχεράνη αντιτείνει πως το πρόγραμμα αυτό έχει αμυντική και αποτρεπτική φύση.

Η κυβέρνηση του Ιράν παραδέχεται πως προμήθευσε τη Ρωσία με UAVs, ωστόσο σημειώνει πως το έκανε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της στη Δύση, χρησιμοποιεί τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής για να πλήττει το δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού και άλλες πολιτικές υποδομές στρατηγικής σημασίας τους τελευταίους μήνες.

Τον Νοέμβριο, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε σκεπτικισμό όταν ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν, επικαλούμενα τον Αμιραλί Χαζιζαντέχ, πως η Ισλαμική Δημοκρατία ανέπτυξε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ