ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επετειακό γραμματόσημο δια χειρός Banksy με την... ευχή «άντε γ@@σου Πούτιν»

Ουκρανία: Επετειακό γραμματόσημο δια χειρός Banksy με την... ευχή «άντε γ@@σου Πούτιν»
Η εικόνα στην τοιχογραφία του Banksy είναι άμεση παραπομπή στον Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι γνωστός λάτρης του τζούντο

Ένα γραμματόσημο με αναπαραγωγή τοιχογραφίας του Banksy που απεικονίζει ένα αγόρι να νικάει έναν ενήλικο άνδρα στο τζούντο, εξέδωσε η Ουκρανία, με αφορμή τον ένα χρόνο από την εισβολή της Ρωσίας και να τιμήσει τα θύματα του πολέμου που συνεχίζεται.

Το γραμματόσημο ζωγραφίστηκε από τον Βρετανό καλλιτέχνη δρόμου σε έναν γκρεμισμένο τοίχο στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου πολλά κτήρια έγιναν ερείπια από τα ρωσικά αεροσκάφη στην αρχή της εισβολής.

Η εικόνα στην τοιχογραφία του Banksy είναι άμεση παραπομπή στον Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι γνωστός λάτρης του τζούντο και απεικονίζει έναν πιτσιρικά τζουντόκα που εκπροσωπεί την Ουκρανία να γκρεμίζει τον ενήλικα άνδρα.

Η φράση... σύνθημα προς τον Πούτιν

Η φράση «άντε γ@@σου Πούτιν!» στα κυριλλικά και σε συντομογραφία έχει προστεθεί στο κάτω αριστερό μέρος του νέου γραμματόσημου. Η φράση αυτή χρησιμοποιείται πλέον ευρέως σαν σύνθημα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι κάτοικοι του Κιέβου συνέρρεαν για να αγοράσουν τα νέα γραμματόσημα την Παρασκευή από το κεντρικό ταχυδρομείο. Η Σβετλάνα, μια 50χρονη οικονομολόγος, ήθελε να πάρει στα χέρια της ένα «επειδή υποστηρίζω τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» και «το γραμματόσημο τυπώνεται σε μια ιστορική στιγμή», ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Η 26χρονη Μαξίμ, μια κοπέλα που επίσης αγόρασε την έκδοση της πρώτης ημέρας, είπε ότι χάρηκε που είδε ένα «πρώτο γραμματόσημο από ένα από τα έργα του Banksy». «Είναι μια πολύ ωραία χειρονομία για τον κόσμο να καταλάβει την Ουκρανία, ότι παραμένουμε στο επίκεντρο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ