ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός - Τουρκία: Σκηνές «Αποκάλυψης» συνάντησε o εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Σεισμός - Τουρκία: Σκηνές «Αποκάλυψης» συνάντησε o εκπρόσωπος του ΟΗΕ
Οι ισχυροί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου, έπληξαν τόσο την Τουρκία όσο και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους AP

Δραματική παραμένει η καταστάση στη γειτονική Τουρκία μετά τον διπλό φονικό σειμό της 6ης Φεβρουαρίου, που άφησε πίσω του τουλάχιστον 44.000 νεκρούς, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, συνεχίζουν τις προσπάθειες ώστε να ξεκινίσουν τη ζωή τους από την αρχή. 

Χαρακτητιστικό της κατάστασης, ήταν το σχόλιο του Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι αντίκρισε εικόνες «Αποκάλυψης» κατά την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτες περιοχές στη νότια Τουρκία.

Σημειώνεται πως οι ισχυροί σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου, έπληξαν τόσο την Τουρκία όσο και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς που ανακοινώθηκαν χθες.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να περιγράψω αυτό που είδα σήμερα: Αποκάλυψη», δήλωσε ο Μπίσλεϊ μετά την επίσκεψη στην πόλη Αντάκια στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.

«Ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί, σπίτια κατεστραμμένα, σχολεία και καταστήματα κλειστά, ζωές διαλύθηκαν. Το μέγεθος της καταστροφής εδώ είναι πραγματικά ασύλληπτο», είπε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση στη συριακή πλευρά ισοδυναμεί με «καταστροφή πάνω από μια καταστροφή», αναφερόμενος στα τελευταία 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Το WFP ανέφερε ότι ο Μπίσλεϊ επισκέφθηκε έναν κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ΟΗΕ όπου φορτηγά φορτώνονται με τρόφιμα και άλλες προμήθειες έκτακτης ανάγκης πριν περάσουν στη βορειοδυτική Συρία.

Τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των παραδόσεων τροφίμων στη Συρία «μέσω όλων των οδών - χωρίς κανέναν περιορισμό» και κάλεσε «όλα τα μέρη να διευκολύνουν την πρόσβαση».

Η βορειοδυτική Συρία, η οποία ελέγχεται από ομάδες της αντιπολίτευσης που βρίσκονται σε πόλεμο με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και η οποία έχει πληθυσμό που εξαρτιόταν ήδη από βοήθεια για βασικές ανάγκες, είναι η περιοχή της Συρίας που επλήγη περισσότερο.

Οι αυξανόμενες παραδόσεις βοήθειας συνδέονται με το άνοιγμα πρόσθετων περασμάτων από την Τουρκία σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Ένα από αυτά, το Μπαμπ αλ Χάουα, ήταν ήδη σε χρήση υπό την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Άσαντ έδωσε άδεια να ανοίξουν άλλα δύο περάσματα για τρεις μήνες.

Επεφημίες για τα μέλη της αποστολής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Σημειώνεται πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απέστειλε την Παρασκευή τη 2η μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στα Άδανα της Τουρκίας, προκειμένου να συνδράμει τους χιλιάδες πληγέντες που έχουν μείνει χωρίς στέγη και στερούνται ακόμα και των βασικών ειδών διαβίωσης.

Μόλις η ελληνική ομάδα έγινε αντιληπτή, σε κάποιον δρόμο της Τουρκίας, οδηγοί από άλλα οχήματα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, επευφημώντας τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού.

Οι ευχαριστίες του πρόξενου

Σημειώνεται ότι, σήμερα το πρωί στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος Πρόξενος στην Ελλάδα, Αϊκούτ Ουνάλ, συνεχάρη και κατευόδωσε την ανθρωπιστική αποστολή του Ε.Ε.Σ (3 φορτηγά και διασωστικό όχημα), τονίζοντας ότι η προσφορά τους αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και απόλυτα αναγκαία για τους ανθρώπους που από τη μία στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα και στερούνται ακόμα και των βασικών ειδών διαβίωσης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε ανάλογη δράση του Ε.Ε.Σ. που στοχεύει στην ανακούφιση των πληγέντων του καταστροφικού σεισμού.

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, όταν ενημερώθηκε από τους εθελοντές και το προσωπικό του Ε.Ε.Σ. για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόξενο, ανέφερε: «Ήταν ένα ισχυρό και απόλυτα θετικό μήνυμα αναγνώρισης των συνεχών προσπάθειών που καταβάλει ο Ε.Ε.Σ. για να συμπαρασταθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στον τουρκικό λαό που έχει υποστεί μια βιβλική καταστροφή.

Τούτο επιτείνει περαιτέρω την ήδη ειλημμένη απόφασή μας να συνεχίσουμε τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία και την Συρία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ