ΚΟΣΜΟΣ

Η επιστροφή του Μπόρις από την πίσω πόρτα και η μεγάλη ζημιά στους Συντηρητικούς

Η επιστροφή του Μπόρις από την πίσω πόρτα και η μεγάλη ζημιά στους Συντηρητικούς
Η επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον από την πίσω πόρτα Ukrainian Presidential Press Office

Δεν έχουν περάσει ακόμη επτά μήνες από την στιγμή που οι Συντηρητικοί  έδειξαν την πόρτα της εξόδου στον Μπόρις Τζόνσον βάζοντας στην θέση του ακόμη δύο Πρωθυπουργούς και ο «αεικίνητος» Μπόρις φαίνεται να επιχειρεί να επανέλθει.

Μπορεί η μεγάλη βάση των Συντηρητικών σήμερα να δηλώνει πως προτιμά να εμπιστευτεί τον Ρίσι Σούνακ παρά να πάει και πάλι πίσω στον Τζόνσον, αλλά υπάρχει μεγάλη μερίδα της εκλογικής βάσης του κόμματος και όχι των στελεχών που σήμερα, εάν μπορούσε, θα τον είχε και πάλι στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Τζόνσον σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην Βρετανία ετοιμάζει με ελάχιστους εξαιρετικά έμπιστους ανθρώπους αντίδραση στα όσα η Κυβέρνηση Σούνακ ανακοίνωσε την Παρασκευή, αναφορικά με την συμφωνία Ευρώπης – Βρετανίας για το Brexit. Πληροφορίες από την Κυβέρνηση αναφέρουν πως ο πρώην έμπιστος του Μπόρις Τζόνσον και νυν Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει αντίρρηση να «ανοίξει» εκ νέου ο διάλογος με την Ευρώπη, ειδικά για το κεφάλαιο της συμφωνίας που αφορά την Βόρεια Ιρλανδία. Η Βρετανία με την οικονομία της να περνά μία σημαντική κρίση και το κόστος ζωής των πολιτών να έχει πολλαπλασιαστεί κυρίως λόγω της τεράστιας αύξησης στις τιμές της ενέργειας, φαίνεται πως έχει αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά πως η συμφωνία του Brexit μπορεί να αλλάξει. Το εδάφιο που αφορά την Βόρεια Ιρλανδία, θεωρητικά, αναφέρει πως μπορούν να μπουν σύνορα ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ και την Βόρειο Ιρλανδία που έχει αποχωρήσει από την Ένωση μαζί με την Βρετανία. Σε αυτή την περίπτωση οι πιέσεις στην οικονομία της Βρετανίας θα ενταθούν όπως και μία «θαμμένη» ένταση που ταλαιπώρησε αφόρητα το νησί και κόστισε την ζωή σε περισσότερους από 3.500 ανθρώπους.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση Σούνακ σχεδιάζει να προτείνει αναπροσαρμογές, αναμένοντας λόγω των συνθηκών σε ολόκληρη την Ευρώπη, μία απάντηση από την Ένωση που θα του δώσει ένα μικρό έστω περιθώριο να ελέγξει τις εξελίξεις στο εσωτερικό. Η ομάδα Τζόνσον, μέσω διαρροών προς το παρόν, υπογραμμίζει πως η Συμφωνία που ο πρώην Πρωθυπουργός έχει υπογράψει με την Ευρώπη είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να λάβουν και πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, μόλις δύο χρόνια μετά το ουσιαστικό Brexit, να ανοίξει νέος διάλογος καθώς αυτό θα έδειχνε πως η χώρα βρίσκεται σε ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο Μπόρις Τζόνσον από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να ξεκινήσει δημόσια να αμφισβητεί τις αποφάσεις Σούνακ, αδιαφορώντας για την δημοσκοπική κατρακύλα των Συντηρητικών.

Εάν το συγκεκριμένο σενάριο επιβεβαιωθεί, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν, πως ίσως ο Τζόνσον να έχει πιθανότητες να επανέλθει έστω και στο κλείσιμο του Κυβερνητικού κύκλου. Όπως και να έχει πάντως εάν αυτό συμβεί οι ίδιοι αναλυτές επίσης βλέπουν στις επερχόμενες εκλογές τους Εργατικούς του Στάρμερ να καταγράφουν νίκη ρεκόρ όλων των εποχών. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει αποδείξει πως στο τέλος της ημέρας το κοινό καλό είναι το δικό του καλό, οπότε μάλλον δύσκολα θα ενδιαφερθεί για το μέλλον του κόμματός του εάν ο ίδιος δεν το καθορίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ