ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Απελευθερώθηκε νεαρή Ισπανίδα που είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο

Ιράν: Απελευθερώθηκε νεαρή Ισπανίδα που είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο
Πρόκειται για την Ανα Μπανέιρα, η οποία κρατείτο στο Ιράν από το τέλος του περασμένου έτους (AP Photo/Vahid Salemi)

Μία νεαρή Ισπανίδα που είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Ιράν, απελευθερώθηκε σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας.

Πρόκειται για την Ανα Μπανέιρα, η οποία κρατείτο στο Ιράν από το τέλος του περασμένου έτους και απελευθερώθηκε σήμερα Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου.

«Απελευθερώθηκε χθες, αλλά δεν θέλαμε να το ανακοινώσουμε πριν το αεροπλάνο της απογειωθεί από το Ιράν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

«Μίλησα μαζί της (...) είναι καλά», πρόσθεσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Ισπανικές διπλωματικές πηγές είχαν ανακοινώσει τον Νοέμβριο την σύλληψη Ισπανίδας, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, όμως, η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA) είχε αναφέρει ότι επρόκειτο για 24χρονη γυναίκα.

Οι συνθήκες της σύλληψής της δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ επισήμως, αλλά πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο που το Ιράν συγκλονιζόταν από το κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακόμη ένας ισπανός πολίτης, ο Σαντιάγο Σάντσεθ Κογκεδόρ, κρατείται στο Ιράν από τον Οκτώβριο.

Ποδοσφαιρόφιλος, είχε ξεκινήσει για να φθάσει πεζή στο Κατάρ για το Μουντιάλ και συνελήφθη λίγο μετά την είσοδό του στο Ιράν.

«Σήμερα είναι μία χαρούμενη μέρα, αλλά η χαρά θα είναι ολόκληρη όταν αα έχει απελευθερωθεί ο Σαντιάγο», δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν θα σταματήσω να επιμένω (προς την Τεχεράνη) και να κάνω ενέργειες μέχρι να απελευθερωθεί ο Σαντιάγο. Πρόκειται για μία σύλληψη χωρίς καμία βάση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ