ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Στις 9 Μαρτίου οι συζητήσεις για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τσαβούσογλου: Στις 9 Μαρτίου οι συζητήσεις για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και θα συζητηθεί η εφαρμογή που μνημονίου που έχουν υπογράψει οι χώρες AP Photo / Andrew Medichini

Οι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα επαναληφθούν στις 9 Μαρτίου, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Δευτέρα (27/2).

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, έκανε τις παραπάνω δηλώσεις ύστερα από την καθυστέρηση του Ιανουαρίου, που ήρθε μετά από το κάψιμο του Κορανίου σε διαδηλώσεις στη Σουηδία.

Μιλώντας από την Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και θα συζητηθεί η εφαρμογή που μνημονίου που έχουν υπογράψει οι χώρες.

Η Τουρκία πάγωσε στα τέλη Ιανουαρίου τις διαπραγματεύσεις αναβάλλοντας μια τριμερή συνάντηση, ύστερα από πολλές διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του Ισλάμ στην Στοκχόλμη.

Σε επίσκεψη στα μέσα Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε «άμεσα» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, των οποίων οι υποψηφιότητες προκειμένου να γίνουν μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας μπλοκάρονται από τον περασμένο Μάιο από την Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Σουηδία συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράφηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, παρόλο που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και άλλοι σύμμαχοι έχουν δηλώσει ότι η Στοκχόλμη έχει αλλάξει τη νομοθεσία της.

«Δυστυχώς δεν έχουμε δει ικανοποιητικά βήματα από τη Σουηδία στην εφαρμογή του μνημονίου της Μαδρίτης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Δεν είναι δυνατόν για εμάς να πούμε 'ναι' στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ πριν δούμε αυτά τα βήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ