ΚΟΣΜΟΣ

Μπέτι Μπουθρόιντ: Έφυγε από την ζωή η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής

Μπέτι Μπουθρόιντ: Έφυγε από την ζωή η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της βρετανικής Βουλής
Μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των Εργατικών AP Photo/Matt Dunham

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε σήμερα από την ζωή μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Βρετανίας.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βρετανικής Βουλής, Μπέτι Μπουθρόιντ υπήρξε από το 1992 μέχρι και το 2000 η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των Εργατικών.

Γεννήθηκε στο Dewsbury το 1929 σε οικογένεια της εργατικής τάξης και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την πολιτική χάρη στην μητέρα της η οποία υπήρξε ενεργό μέλος των Εργατικών. Στην αρχή της ζωής της η Μπουθρόιντ ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο και τον χορό και μπορεί να τα είχε καταφέρει εάν δεν αντιμετώπιζε μία σοβαρή μόλυνση στο πόδι σε ηλικία 25 ετών.

Την δεκαετία του 1950 θα μετακομίσει στο Λονδίνο και θα ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική αρχικά υπηρετώντας ως γραμματέας δύο βουλευτών των Εργατικών, της Μπάρμπαρα Κασλ και του Τζόφφρυ Στάνλεϊ ντε Φρέιτας.

Δύο φορές επιχείρησε ανεπιτυχώς να εκλεγεί βουλευτής με την τελευταία το 1957 να είναι για μόλις 7.000 ψήφους. Στις αρχές της δεκαετίας του 60 θα ταξιδέψει για τις ΗΠΑ όπου θα ενταχθεί στο δυναμικό που οργάνωσε την καμπάνια του Τζον Κένεντι που θα τον οδηγήσει στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Μετά από δύο χρόνια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου εργάστηκε και έγινε το δεξί χέρι του υπουργού Εργασίας Χάρι Ουότσον. Το 1973 θα εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής στην 5η της απόπειρα με την ίδια λίγο πριν τις εκλογές να δηλώνει πως αυτή θα ήταν και η τελευταία της εκλογική προσπάθεια. Έγινε μία από τις 27 γυναίκες που θα εκπροσωπούσαν τους Βρετανούς ψηφοφόρους στην Βρετανική Βουλή.

Το 1975 εξελέγη και ευρωβουλευτής και ασχολήθηκε με την οικοδόμηση της κοινής αγοράς.

Το 1987 εξελέγη αναπληρώτρια Πρόεδρος της Βουλής μία θέση την οποία διατήρησε μέχρι και το 1992 όταν ο Μπέρναντ Γουέδεριλ αποφάσισε να αποχωρήσει από την θέση του Προέδρου.

Με 372 ναι και 238 όχι η Μπουθρόιντ θα εκλεγεί την ίδια χρονιά Πρόεδρος του Βρετανικού Κοινοβουλίου γράφοντας ιστορία στα βρετανικά πολιτικά δρώμενα ως η πρώτη γυναίκα στην θέση.

Το «μότο» της Μπουθρόιντ ήταν «υπάρχω για να υπηρετώ το κοινό καλό» και υπήρξε η «σιδηρά Κυρία» Κυρία της Βρετανικής Βουλής ασκώντας τα καθήκοντά της με πυγμή αλλά χωρίς ακρότητες. Στα 8 χρόνια της Προεδρίας της η Μπουθρόιντ απέβαλε βουλευτή μόλις μία φορά από το Κοινοβούλιο. Ο Τόνι Μπλερ και ο Τζον Μέιτζορ της είχαν χαρακτηρίσει «εθνικό πολιτικό θησαυρό» για την συνδρομή της στον κοινοβουλευτικό θεσμό.

Η Μπουθρόιντ έφυγε από την ζωή σήμερα, όντως η πρώτη και μόνη γυναίκα Πρόεδρος στα 700 και πλέον χρόνια του Βρετανικού κοινοβουλευτισμού. Ήταν ανύπαντρη και δεν απέκτησε παιδιά, αφιερώνοντας το σύνολο της ζωής της στο έργο της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ