ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μοχάμεντ Αμπρινί αναμένεται να εκδοθεί στη Γαλλία

Ο Μοχάμεντ Αμπρινί αναμένεται να εκδοθεί στη Γαλλία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/BELGIAN FEDERAL POLICE

Ο Μοχάμεντ Αμπρινί, που εμπλέκεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, αναμένεται να εκδοθεί στη Γαλλία.

Ο 31χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής, συνελήφθη στις Βρυξέλλες στις 9 Απριλίου και ομολόγησε ότι ήταν ο λεγόμενος "άνδρας με το καπέλο" που συνόδευσε τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την ημέρα των επιθέσεων.

Η πρώτη δίκη αναμένεται να γίνει στο Βέλγιο και έπειτα ο Αμπρινί θα εκδοθεί και στη Γαλλία καθώς εμπλέκεται και στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού, εμφανίζεται μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον βασικό κατηγορούμενο των επιθέσεων του Παρισιού, σε ένα βενζινάδικο στο Ουάζ. Οι δύο άνδρες κυκλοφορούσαν με ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για τη μεταφορά των βομβιστών αυτοκτονίας.

"Το συμβούλιο πρωτοδικών των Βρυξελλών έκρινε εκτελεστέο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του Αμπρινί", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία. Ένας εκπρόσωπός της ωστόσο διευκρίνισε κατόπιν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η εκτέλεση του εντάλματος δεν θα γίνει άμεσα.

Υπάρχει μια πιθανότητα ο τρομοκράτης να εκδοθεί προσωρινά στη Γαλλία, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν ακόμη οι γαλλικές αρχές, ή να ανακριθεί στο Βέλγιο από τους Γάλλους ανακριτές.

Από όλους τους υπόπτους που έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα, μόνο ο Σαλά Αμπντεσλάμ έχει εκδοθεί στη Γαλλία και παραμένει προφυλακισμένος από τις 27 Απριλίου. Άλλος ένας ύποπτος, ο Χάμζα Ατού, πρόκειται να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές υπό τον όρο ότι οι Γάλλοι θα τον ξαναστείλουν πίσω στο Βέλγιο προκειμένου να εκτίσει εκεί την ποινή που θα του επιβληθεί από τα βελγικά δικαστήρια. Αναμένεται επίσης σύντομα να εκδοθούν στη Γαλλία, άνευ όρων, άλλοι δύο άνδρες που βοήθησαν τον Αμπντεσλάμ, ο Μοχάμεντ Αμρί και ο Αλί Ουλκαντί.

Στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες ακόμα. Αντίστοιχα στις Βρυξέλλες έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 300, από τη διπλό χτύπημα στο αεροδρόμιο καθώς και στο μετρό του Μόλενμπεκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ