ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αποσύρεται το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας - Ικανοποίηση στο Λονδίνο

Βρετανία: Αποσύρεται το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας - Ικανοποίηση στο Λονδίνο
Όσα δήλωσαν οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ρίσι Σούνακ και ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας Μίχολ Μάρτιν; AP / Dan Kitwood

Την απόσυρση του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδία που προέβλεπε την παράκαμψη ορισμένων εμπορικών κανόνων μετά το Brexit, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη νέα συμφωνία «Γουίνδσορ» που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, το γραφείο τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα προχωρήσει πλέον με το Νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποσύρει όλες τις νομικές ενέργειες που έχει ξεκινήσει κατά της Βρετανίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε άλλα ζητήματα μπορεί να προκύψουν και έχουν κάνει κοινή δήλωση για την επίλυση ζητημάτων μέσω διαλόγου αντί για επίσημες νομικές διαδικασίες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η κοινή συνέντευξη τύπου Σούνακ - Φον ντερ Λάιεν

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασαν την ικανοποίηση των δύο μερών για την επίτευξη της επίμαχης αυτής συμφωνίας.

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως η συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία ανοίγει «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από μήνες έντασης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε πως η νέα συμφωνία «Γουίνδσορ» ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει για όλους, ενώ τόνισε πως «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας».

Συμπλήρωσε δε, ότι, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της ΕΕ και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, με τον Ρίσι Σούνακ να αναφέρει πως το Στόρμοντ, το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επαρχία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία για την συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.

Το Δουβλίνο «χαιρετίζει» τη νέα συμφωνία

Ταυτόχρονα, τη συμφωνία «χαιρέτισε» και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας και προέτρεψε τα κόμματα της περιοχής να δράσουν γρήγορα για να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση και να θέσουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Βόρεια Ιρλανδία

«Άκουσα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες πολλών υπέρμαχων της πολιτικής ένωσης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Πιστεύω ότι θα δουν σε αυτό μια γνήσια απάντηση στις γνήσιες ανησυχίες τους», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Μίχολ Μάρτιν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας στο μεγαλύτερο διάστημα των διαπραγματεύσεων.

«Αναγνωρίζω ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά θα προέτρεπα τους πολιτικούς ηγέτες στη Βόρεια Ιρλανδία να δράσουν γρήγορα, να θέσουν σε λειτουργία θεσμούς που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι, η συμφωνία που επιτεύχθηκε έχει ως στόχο να επιλύσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν το 2020 λόγω των ρυθμίσεων του Brexit που αφορούν την Βόρεια Ιρλανδία και την διατήρηση ανοικτών των συνόρων της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοι είναι οι «τομείς ανησυχίας» σύμφωνα με τον ηγέτη του Ενωτικού Κόμματος;

Την επίμαχη συμφωνία σχολίασε και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του μελετά τα νομικά κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα την Δευτέρα (27/2), τα οποία καθορίζουν τις προτεινόμενες νέες εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit, που συμφωνήθηκαν μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Ανέφερε ότι «σημαντικοί τομείς ανησυχίας» εξακολουθούν να υφίστανται μετά την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

«Το DUP θα θέλει να μελετήσει τις λεπτομέρειες όσων δημοσιεύτηκαν σήμερα καθώς και να εξετάσει τις λεπτομέρειες οποιωνδήποτε και όλων των νομικών κειμένων που στηρίζονται. Όπου είναι αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση προκειμένου να επιδιώξουμε περαιτέρω διευκρινίσεις, εκ νέου επεξεργασία ή αλλαγές όπως απαιτείται», είπε ο Τζέφρι Ντόναλντσον.

«Δεν μπορεί να μεταμφιέσουμε το γεγονός ότι σε ορισμένους τομείς της οικονομίας μας η νομοθεσία της ΕΕ εξακολουθεί να ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία».

«Σαφώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε πολλά ζητήματα, την ίδια στιγμή πρέπει να αναγνωριστεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί τομείς ανησυχίας», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι, το DUP μποϊκοτάρει την περιφερειακή συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κατά τον τελευταίο χρόνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ελέγχους μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας στην μετά το Brexit εποχή και ο Ντόναλντσον δήλωσε σήμερα ότι αυτή η «θέση αρχής» δικαιώθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ